Na popisu nestalih 1871 osoba, 526 iz Vukovarsko-srijemske županije

27.02.2020. 17:38:00

Na popisu nestalih trenutno se nalazi 1871 osoba iz Domovinskog rata od kojih je 526 iz Vukovarsko–srijemske županije, rečeno je u četvrtak u Vukovaru na tribini o nestalim osobama, gdje je nedostatak informacija i dalje označen kao najveći problem u potrazi na nestalima.

Na tribini “Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“ navedeno je kako se na području Vukovarsko-srijemske županije trenutno provode probna iskapanja na tri lokacije.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić kazao je kako je u posljednja tri mjeseca na području te županije ekshumirano 11 posmrtnih ostataka i pronađena jedna masovna grobnica.

Istaknuo je kako je u mandatu ove Vlade pronađeno 109, a identificirana su 173 posmrtna ostatka na razini cijele Hrvatske, dok je u prošloj godini ukupno ekshumiran i identificiran 71 posmrtni ostatak.

Vukovarski gradonačelnik Ivana Penava naglasio je kako rješavanje pitanja nestalih osoba nije problem jedne stranke niti jednog svjetonazora, već se radi o pitanju koje je trebalo staviti kao prioritet bez obzira na vladu ili opciju koja je na vlasti.

Penava: Pridobiti Srbiju na dostavljanje točnih podataka o nestalima

“To smo nažalost na deklarativnoj razini propustili napraviti, a onda morate iz toga polučiti sve ostale korake koji su napravljeni. Naravno da u ovom trenutku imamo normalne diplomatske odnose sa Srbijom, no pitanje je jesmo li to trebali raditi na takav način dok nismo osigurali neke preduvjete, a moje je mišljenje da nismo”, poručio je Penava.

Ako je pitanje nestalih postavljeno kao prioritet, istaknuo je, onda se prema toj problematici tako treba i odnositi te pokušati pridobiti Srbiju za puno bolju suradnju, “dostavljanje točnih podataka za koje znamo da ih Srbija sigurno ima”.

Predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” Manda Patko ocijenila je kako se u posljednje tri godine dosta radi na pronalaženju grobnih mjesta nestalih iz Domovinskog rata, ali i ustvrdila kako se ključ tog problema nalazi u Beogradu.

Predsjednica Udruge zatočenih i nestalih “Hrvatska majka” iz Vinkovaca Spomenka Kušić upozorila je kako u toj udruzi već godinama nije bilo braniteljskih pokopa, ali je bilo dosta pokopa roditelja nestalih branitelja koji nisu dočekali istinu o svojim najmilijima. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.