NAJDRASTIČNIJI OBLIK RATNOG ZLOČINA: U ovom ličkom selu preživjelo je samo 11 civila

21.11.2022. 13:36:00

UŽASNA OTKRIĆA NAKON OLUJE

Nakon okupacije ličkog sela Dabar, srpska je paravojska 21. studenoga 1991. odvela i na nezamislivo okrutan način ubila sedam osoba, što je potvrđeno obdukcijom, piše Dnevno.hr.

Utvrđeno je da je 21. studenog 1991. odvedeno, mučeno i ubijeno na osobito okrutan način sedam civila. Ekshumirani su 4. travnja 1992., a na Zavodu za sudsku medicinu Rijeka nalaz obdukcije (i skrnavljenje žrtava) okvalificiran je kao najdrastičniji oblik ratnog zločina nad civilima. Jednoj ženi (64) nakon “Oluje” nađene su kosti jedne noge i torbica, tijelo starice (77) nađeno je bez glave u spaljenoj štali kod blaga, jednoj ženi (57) odsječena je glava kraj šterne, jedna žena (oko 70) zaklana je u Vrhovinama.

Šokantno svjedočenje

Selo Dabar bilo je mješovito selo u kojem je ukupno stradalo 14 civila, a samo je 11 stanovnika preživjelo rat.

“Nikako se ne osjećam krivim”, rekao je to na Županijskom sudu u Karlovcu Nenad Pejnović, okrivljen za ratni zločin u ličkom selu Vrhovine, počinjenom u listopadu 1991. godine. Tom prilikom Zaštićeni svjedok broj 1, i sam pripadnik Teritorijalne obrane tadašnje tzv. SAO Krajine, potvrdio je kako je optuženi Pejnović kriv i za ubijanje civila u Dabru.

“Dva dana nakon ubojstava došao sam u stanicu milicije gdje sam zatekao Pejnovića. Kleknuo je lijevom nogom na stolicu te pokazivao i pričao kako je ubijao riječima: ‘Ja ga koljem, a on se smije. Kakvo srce ima.'”

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Screenshot

Izvorni autor: Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.