Nakon četiri doze cjepiva Izrael kreće putem Švedske! Prelaze na model – masovnog zaražavanja

30.12.2021. 21:43:00

A to su mogli od samog početka. No, tko bi onda zaradio?

Izrael je jučer drugi dan zaredom zabilježio gotovo 3000 novih slučajeva zaraze covidom-19, a vlasti izgleda razmatraju prelazak na politiku postizanja kolektivnog imuniteta putem masovne infekcije.

Ministarstvo zdravstva je priopćilo kako je u utorak 2.48% testova bilo pozitivno. U zemlji je jučer bilo 17.260 aktivnih slučajeva, dvostruko više nego prije tjedan dana.

Izraelski Kanal 12 je u utorak navečer izvijestio, citirajući visokog dužnosnika iz ministarstva zdravstva, da se razmišlja o prelasku na model masovnog zaražavanja.

Ovaj model nalikuje na epidemiološku politiku Švedske u ranoj fazi pandemije, kada je zemlja odlučila ne nametati velika ograničenja onima koji nisu u rizičnim skupinama te pritom pokušati nastaviti s normalnim tijekom života sve dok se ne postigne kolektivni imunitet.

Izraelske vlasti su zbog sve više slučajeva varijante omikron koja uzrokuje lakše simptome bolesti, odlučile razmatrati taj model odgovara na pandemiju, piše Times of Israel.

Dužnosnici su, naime, procijenili da će u roku od dva tjedna 90% slučajeva zaraze covidom činiti omikron.

“Peti val bi mogao završiti kada će veliki broj ljudi biti zaražen”, rekao je imunolog Cyrille Cohen, voditelj Imunološkog laboratorija na Sveučilištu Bar-Ilan.

Izrael je riješio problem prvog i drugog vala s lockdownom. Treći val je završio nakon jake kampanje cijepljenja, a četvrti s booster dozom. No pitanje je što može zaustaviti val kojeg predvodi omikron, navodi Jerusalem Post.

“Budući da je omikron toliko zarazan, čini se uzaludnim pokušati zaustaviti njegovo širenje. Nećemo zaustaviti ovaj val. Ono što možemo i trebamo pokušati, jest zaštiti što je više moguće ugrožene skupine građana”, kazao je liječnik Hagai Levine, predsjednik Izraelskog udruženja liječnika javnoga zdravstva.

Cohen je kazao kako ne preporučuje organiziranje covid-zabava ili bilo kakav pokušaj da se netko namjerno zarazi covidom-19, ali da svjedočimo tome da je većina čovječanstva još uvijek živa nakon zaraze covidom.

Levine pak navodi kako bi trebali prestati razmišljati o valovima i umjesto toga raditi na jačanju imuniteta zajednice ulaganjem u mjere javnog zdravstva i poticanjem programa cijepljenja.

“Ne bismo trebali uvoditi stroge mjere. Ne bismo trebali zatvarati škole. Ne trebamo imati lockdown. Ne trebamo zatvarati zračne luke. Mjere bi trebale biti proporcionalne”, kazao je Levine.

Izvor: Paraf.hr/PDN/Foto:paraf.hr

Izvorni autor: Paraf.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.