NAKON SALVE KRITIKA, ‘JUNAK’ PLENKOVIĆ MIJENJA ZAKON! 'Roditelji njegovatelji će nakon smrti djeteta dobivati naknadu deset mjeseci'

20.03.2023. 19:40:00

U ponedjeljak je u središnjici HDZ-a održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a, nakon čega se predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković obratio javnosti

Plenković se najprije osvrnuo na Vladin četvrti paket mjera pomoći. Rekao da je Vlada dobila podršku od socijalnih partnera, čelnika sindikata, HGK-a, HOK-a, HUP-a, Hrvatske poljoprivredne komore, Matice umirovljenice, Zajednice županija, Udruge gradova, Sindikata umirovljenika, uz snažnu potporu parlamentarne većine.

'To govori da Vlada intervenira u pravom trenutku i na pravi način', ustvrdio je Plenković. Na sastanku se raspravljalo o odlukama donesenima u Hrvatskom saboru.

Osvrnuo se na novi režim od 16 radnih nedjelja u trgovini. 'Taj režim nalazi pravi balans između privatnih i poslovnih obveza, izdržat će sve testove', rekao je. Usvojen je i paket reforme zdravstva. 'Sve velike ciljeve realizirali smo na dobrobit građanstva', naglasio je.

 
'Roditelji njegovatelji će nakon smrti djeteta dobivati naknadu deset mjeseci'

Izdvojio je pitanje Zakona o socijalnoj skrbi.

'Mi smo jako osjetljiva Vlada, dizali smo prava osoba s invaliditetom, naknadu za roditelje za roditelje djece s teškoćama u razvoju sad iznosi 4157 kuna, prije je bio 2328 kuna. Oporba je tada, prije tri mjeseca. Podigli smo sredstva za roditelje njegovatelje s 2000 na 4000 kuna. Oporba se i tome protivila. Povećali smo sredstva za posebno skupe lijekove sa 100 milijuna eura 2015. na 400 milijuna dana.

Sve su to postignuća naše Vlade. Čuli smo poruke Sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi. Danas sam obavio konzultacije s ministrom socijalne politike Marinom Piletićem o tome da se poveća naknada za roditelje njegovatelje. Roditelji njegovatelji će nakon smrti djeteta dobivati naknadu deset mjeseci', rekao je Plenković. Dodao je i da se ide u Zakon o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku.

Upitan kako to da su odluku za produženjem davanja naknada za roditelje njegovatelje nakon prijedloga oporbe, Plenković je odgovorio ističući da je oporba bila protiv povećanja naknada za roditelje njegovatelje.

Osvrnuo se i na prosvjed liječnika koji se održao u subotu. Plenković je ustvrdio da je ministar zdravstva Vili Beroš dobio uputu za daljnji dijalog s liječnicima.

Komentirao je poruke stranke Možemo!, a kaže da nije pratio njihovu Skupštinu, te da oni imaju 'svoje želje i ambicije'.

Na upit o slučaju župana Damira Dekanića i bi li HDZ-u odgovarali izbori, Plenković je odgovorio: 'Vidjet ćemo što će biti. To su izravno izabrani čelnici, ne znamo kako će se sve ovo razvijati. U ovom trenutku izbori tamo nisu bili predmet rasprave'.

Komentirao je i nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC), te ustvrdio 'da je to bilo očekivano'.

Izvor: tportal.hr/Foto: Screenshot HRT

Izvorni autor: L.Š.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.