Napad na Dubrovnik

01.10.2022. 17:00:00

Ovako na današnji dan već 31 godinu razmišljaju Trebinjci: "Granate hrvatskih paravojnih jedinica ubile su 1. oktobra 1991. godine 19 pripadnika Jugoslovenske narodne armije /JNA/ od kojih čak devet Trebinjaca, čime je počeo rat na području tadašnje Opštine Trebinje."
I inače Srbi na sličan način prekrajaju povijest. Gdje god je bilo rata krivci za rat nikada nisu bili Srbi nego netko drugi, a rat je uvijek u pravilu započinjao pogibijom Srba, nikada Hrvata, Slovenaca, Bošnjaka ili Albanaca.
Idemo kronološki.
- Prvi četnički miting na ovome području na kojemu se zveckalo oružjem bio je u selu Ivanica, prvom naseljenom mjestu nakon što prijeđete granicu na Brgatu. Miting je održan u ožujku 1991. godine.
- Već u lipnju 1991. godine započelo je naoružavanje Srba iz trebinjske općine i njihovo okupljanje na Ivanici. Kao rezervist JNA i ja sam dobio mobilizacijski poziv koji sam, naravno, s gnušanjem odjebao. Drugi mobilizacijski poziv JNA sam dobio u srpnju. I njega sam slatko odjebao.
- Već u rujnu 1991. godine Srbi su s Ivanice Maljutkom pogodili jednu kuću na Brgatu u kojoj samo pukom srećom nije bilo nikoga, a prije i poslije toga su otvarali rafalnu paljbu po spomenutom mjestu i punktovima hrvatske policije.
- Prvi napadi na područje Konavala započeli su 2. rujna 1991. godine kada su pripadnici JNA iz Crne Gore započeli mitraljesku vatru po Vitaljini, koju su svega dvadesetak dana poslije i granatirali minobacačkim granatama.
- 1. listopada, dakle na današnji dan 1991. godine oko 6 ura ujutro započeo je opći napad s kopna, mora i iz zraka na područje nekadašnje općine Dubrovnik, od istočne granice na Prevlaci, preko konavoskih brda, Brgata, Osojnika, Čepikuća, pa sve do Bistrine ili zapadne granice općine Dubrovnik. Ako zanemarimo napade na Vitaljinu i Brgat opći napad je započeo nekoliko ura prije događaja koji Srbi karakteriziraju kao početak rata "na području opštine Trebinje".
Dakle kao i u slučaju Oluje, gdje Srbi brišu cijele 4 godine koje su prethodile toj veličanstvenoj operaciji, zaboravlja se spomenuti što je prethodilo toj jednoj kao rukom navođenoj granati koja je ubila 19 srpskih pripadnika JNA i njihovih dragovoljaca, koja je ispaljena kao ODGOVOR na srpsko-crnogorsku agresiju, koju Trebinjci karakteriziraju kao početak agresije na njihov grad, a kojom pravdaju početak agresije na Dubrovnik.
Jedina prava istina jest da je na današnji dan 1991. godine započela krvava i ničim izazvana agresija na Konavle, Župu dubrovačku, Dubrovačko primorje i sam grad Dubrovnik s okolnim naseljima. Taj dan je svega 500-tinjak slabo naoružanih branitelja stalo nasuprot do zuba naoružanoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji, Jugoslavenskoj ratnoj mornarici, Jugoslavenskom ratnom zrakoplovstvu, četničkim dragovoljcima i rezervistima, postrojbama koje su brojale preko 15 tisuća ljudi. Odnos snaga je bio otprilike 1 branitelj naspram 30 četnika. Odnos naoružanja je nemoguće procijeniti ali je za nas definitivno bio još nepovoljniji i to nekoliko stotina puta.
Ako danas budete išli u spenzu u Pema, Konzum ili neku drugu butigu, možda i na kafu u neki od kafića, budite sigurni da će vas posluživati potomci onih koji su nas prije 31 godinu željeli vidjeti mrtve. Neka ih sve dok miruju, jer u redu je opraštati, ali nikada nemojte zaboraviti ono što su nam napravili njihovi očevi.
Ne zaboravite ni naše heroje koji više nisu s nama. Vječna im slava i hvala.
Za kraj - od onih koji su ga napadali gori su samo oni koji ga nisu branili, a mogli su.
** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta Uredništva Portala Dnevnih Novosti već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora**

Izvor: PDN/Foto:Screenshot

Izvorni autor: B. Elezović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.