NATO potpuno modernizirao zračnu bazu u blizini Rusije, ovo su njezine ključne karakteristike

31.10.2021. 09:54:00

Sjevernoatlantski savez (NATO) dovršio je ovog tjedna desetogodišnju modernizaciju svoje zračne baze Lielvarde u Latviji i predao je na upotrebu ratnim zrakoplovstvima svojih članica. Riječ je o nekadašnjoj sovjetskoj zračnoj bazi u blizini Rige, u koju nakon opsežne rekonstrukcije mogu slijetati saveznički zrakoplovi u bilo koje doba dana i u svim vremenskim uvjetima. Modernizacijom baze NATO upotpunjuje svoje obrambene planove za mogući oružani sukob s Rusijom, državom koja u posljednje vrijeme intenzivira vojnu suradnju s obližnjom Bjelorusijom, a tportal donosi sve detalje o aerodromu koji bi trebao biti jedna od ključnih točaka obrane od moguće ruske invazije

Prema riječima zapovjednika latvijskih zračnih snaga, pukovnika Viestursa Masulisa, baza Lielvarde je nakon desetljeća priprema, koje su uključivale izgradnju potrebne infrastrukture i obuku osoblja, u potpunosti spremna za pružanje povećane operativne zračne pokretljivosti NATO-va zrakoplovstva, a ono jamči kolektivnu sigurnost Latvije i cijelog Sjevernoatlantskog saveza.

Masulis je u izjavi za latvijski vojni portal sargs.lv precizirao da je aerodrom Lielvarde certificiran prema pravilima instrumentalnog letenja (IFR), što znači da NATO-vi zrakoplovi odsad u tu bazu mogu slijetati u bilo koje doba dana i u svim vremenskim uvjetima. Dodao je i da članice NATO-a sada mogu računati na bolju mobilnost prilikom planiranja operacija zračnih snaga u baltičkoj regiji koju učestalo nadlijeću ruski borbeni zrakoplovi.

Prvi čovjek latvijskog ratnog zrakoplovstva, koje čini nekoliko helikopterskih i transportnih postrojbi te značajan broj postrojbi za zračno navođenje, izviđanje i radarsku potporu, naglasio je da rekonstruirana baza nudi i servisiranje svih NATO-vih zrakoplova. Pukovnik Masulis uvjeren je da će nedavno certificirano NATO-vo uzletište omogućiti mu dodatne prednosti, poput rezervne opcije za slijetanje i polijetanje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: AIRBOYD

'Kad god vojne baze Šiauliai u Litvi ili Ämari u Estoniji budu nedostupne za NATO-ve zrakoplove, oni će biti preusmjereni u Lielvarde. Piloti F-16 Kraljevskog danskog zrakoplovstva već su prijavili svoj interes za testiranje poletno-sletne piste i uskoro će posjetiti aerodrom Lielvarde', najavio je Masulis, dodajući da će aerodrom uskoro ugostiti američke i kanadske postrojbe za specijalne operacije. Radi se naime o skorašnjoj vježbi NATO-vih snaga Defender 2022, kojoj će domaćin biti upravo zračna baza Lielvarde, u kojoj će biti smješteno nekoliko eskadrila borbenih aviona.

Vojna baza Lielvarde

Izvor: EPA / Autor: VALDA KALNINA

Masulis je nadodao da je modernizirano uzletište važno za sposobnost zračnog transporta ljudstva i tehnike članica koje pridonose NATO-voj borbenoj skupini za ojačanu prednju prisutnost (eFP).

'Oprema i osoblje morali su prolaziti kroz međunarodnu zračnu luku u Rigi ili koristiti vojne baze naših susjeda. Novi objekti u Lielvardeu rješavaju ovaj problem jer nudimo sposobnost prihvata strateških transportnih zrakoplova poput C-17 te bespilotnih letjelica, a osiguravamo i sve usluge automatizirane zračne navigacije. To je ključno za Latviju kao domaćina, ali i savez i njegove različite operacije', pojasnio je. Valja napomenuti da su operativne savjete pri certificiranju rekonstruirane zračne luke pružili stručnjaci Nacionalne garde Michigana, rezervne komponente američke vojske specijalizirane za inženjerijske pothvate.

Baza Lielvarde izgrađena je na vrhuncu Hladnog rata 1969. godine za potrebe sovjetske vojske koja je u nju smjestila 899. lovačko-bombardersku pukovniju naoružanu jurišnicima Su-24, MiG-23 i MiG-27. Nakon urušavanja Sovjetskog Saveza baza je korištena sve do 1994. godine, kada su se iz Latvije povukli zadnji ruski vojnici. Rekonstrukcija baze započela je 2007. godine te je izgrađen sustav poletno-sletnih staza, kao i zgrada zapovjedništva i prateća infrastruktura.

Izvor: tportal.hr/Foto: EPA

Izvorni autor: Vanja Majetić / Foto: VALDA KALNINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.