Neslužbeno: Ustavni sud ukida Zakon o izbornim jedinicama

07.02.2023. 13:42:00

Ide, čini se, i uputa za doradu popisa birača kojih je ponegdje više nego broja stanovnika

Ustavni sud zbog neustavnosti namjerava ukinuti Zakon o izbornim jedinicama, neslužbena je informacija koju je danas objavio Jutarnji. Također, isti izvor dodaje i da će Ustavni sud zakonodavcu dati uputu da ispravi nedostatak koji se tiče popisa birača. Kako je otprije poznato, njihov broj u pojedinim općinama, gradovima, pa čak i županijama, premašuje broj stanovništva, prenosi Telegram.hr.

Navodno je jutros prije početka rasprave, ističe Jutarnji, 12 od 13 ustavnih sudaca bilo spremno podržati ovakvu odluku. Inače, u predmetu ocjene ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama sudac izvjestitelj je Goran Selanec.

On je prošlog ljeta organizirao široku savjetodavnu raspravu o tom zakonu ali i drugim pitanjima oko izbornih pravila. Izvori iz Ustavnog suda Jutarnjem su govorili i kako je tijekom procesa pripreme odluke bilo bitno drugačijih stajališta.

Što su suci ranije mislili?

Selanec je navodno pritom kao sudac izvjestitelj predlagao restriktivnije rješenje. Ono je navodno uključivalo ukidanje Zakona o izbornim jedinicama, ali i korištenje mogućnosti Ustavnog suda da samoinicijativno ukaže na problem ustavnosti, odnosno neustavnosti drugih spornih pitanja.

Dodaju i kako se prije nekoliko mjeseci govorilo da je većina sudaca smatrala drugačije, da se njihova odluka treba držati Zakona o izbornim jedinicama i problema velikog odstupanja u broju birača između pojedinih jedinica.

Izvor: Telegram.hr/PDN/FOTO:usud.hr

Izvorni autor: PDN/Telegram.hr/Katarina Knežević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.