Nestanak videozapisa o Domovinskom ratu: Tko briše hrvatsku povijest?

25.08.2024. 11:35:00

Nestanak određenih video materijala s YouTubea koji se odnose na stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske, kao i dokumentarnih materijala o događajima iz Domovinskog rata, izaziva zabrinutost i postavlja pitanje cenzure ili namjernog brisanja povijesti. Ovi videozapisi, koji su nekada bili dostupni i dokumentirali važne povijesne trenutke, sada su iznenada nestali, što otvara raspravu o motivima iza takvih postupaka.

Brisanje sadržaja može imati više uzroka, od kršenja autorskih prava, prijava korisnika, do namjernih poteza platforme ili država koje žele kontrolirati povijesni narativ. Moguće je da se uklanjanje sadržaja događa zbog osjetljivosti tema koje prikazuju zločine počinjene od strane agresora na Hrvatsku, poput JNA, paravojnih postrojbi i četnika. Takvi materijali su ključni za očuvanje kolektivne svijesti i razumijevanje povijesti Domovinskog rata.

Ovo brisanje može se tumačiti i kao pokušaj cenzure, gdje se određeni povijesni narativi nastoje ukloniti ili minimizirati. Povijesna sjećanja koja se tiču Domovinskog rata su od vitalne važnosti za hrvatski identitet i samosvijest, a njihovo uklanjanje iz javnog prostora može imati dugoročne posljedice na društvo i generacije koje dolaze.

Zbog ovih razloga, važno je postaviti pitanje tko stoji iza ovih postupaka i s kojim motivima. Je li riječ o pojedincima, organizacijama, ili globalnim platformama koje zbog različitih pritisaka ili vlastitih pravila odlučuju ukloniti sadržaj koji dokumentira hrvatsku povijest? Također, treba razmotriti moguću odgovornost i ulogu međunarodnih aktera koji bi mogli imati interes u kontroli povijesnih narativa.

Na kraju hrvatska povijest, posebno ona koja se odnosi na Domovinski rat, ne smije biti zaboravljena ili izbrisana. Očuvanje povijesnih zapisa ključno je za osiguravanje da buduće generacije razumiju i cijene borbu za slobodu i neovisnost. Potrebno je istražiti i rasvijetliti motive iza uklanjanja ovih materijala te raditi na njihovom ponovnom postavljanju i očuvanju.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: Pixabay

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.