(NE)UDOBNA OBUĆA Pet načina kako spriječiti pojavu žuljeva na stopalima

10.05.2021. 08:15:00

Žulj je vrećica ispunjena tekućinom uzrokovana trenjem (ili toplinom od opekline). Šetači i trkači ih se groze, ali postoje načini kako spriječiti većinu žuljeva na stopalima. Možete ukloniti izvore trljanja u cipelama, ojačati i zaštititi kožu, održavati stopala hladnima i suhima te biti oprezni zbog žarišta koja će se pretvoriti u žuljeve ako se ne tretiraju.

Poseban rizik od nastanka žuljeva je kada obujete novi par obuće i odete u šetnju ili trčanje. Naime, mogli biste “zaraditi“ žulj jer nova obuća trlja različita područja od zadnjeg para obuće koju ste nosili i na koju je noga navikla. Bilo koja cipela može vam stvoriti žulj tijekom prvih nekoliko nošenja prije no što se noge naviknu na njih.

Nekoliko je načina kako spriječiti dosadne žuljeve jer – bolje spriječiti nego liječiti.

Pripremite stopala

Vaša nježna i osjetljiva stopala imat će manje problema s žuljevima ako vam koža malo ojača. Zato nakon svake kupke ili tuširanja namažite stopala dobrom kremom.

Neki maratonci i pješaci na daljinu ojačavaju stopala s 10 postotnom taninskom kiselinom ili čajem (čaj sadrži tanine).

Spriječite žuljeve noseći prave čarape

Zaboravite pamučne čarape - držite se sintetike. Pamuk zadržava znoj na stopalima, koji zatim omekšava kožu i čini je sklonijom žuljevima.

Ako su vam čarape toliko guste da na prstima nema mjesta u cipeli, trebate veće cipele ili tanje čarape. Da biste osigurali ispravno pristajanje prilikom kupnje cipela, ponesite sa sobom debljinu čarapa koju planirate nositi za svoje treninge i aktivnosti.

Spriječite žuljeve održavajući noge suhima

Osim dobrih čarapa, u održavanju stopala suhima pomoći će vam i antiperspiranti te dječji puder.

Učinkovitost antiperspiranata dokazale su i neke studije, a u svrhu zaštite od pojave žuljeva, koriste ga i brojni sportaši. Dječji puder s druge strane, osim što lijepo miriše, uspješno djeluje i na održavanje stopala suhima.

Pokrijte problematična mjesta na stopalima

Ako imate mjesto koje je sklono žuljevima, pokrivanje vam može pomoći u zaštiti. Postoji nekoliko mogućnosti, uključujući sportsku traku, gel zavoje, papirnatu traku i posebne flastere.

Možda ćete morati isprobati razne vrste kako biste pronašli onu koja vam najbolje odgovara.

Zaustavite se kada osjetite žarište

Često ćete osjetiti kako se razvija žarište koje se može pretvoriti u žulj. Iako ćete možda željeti nastaviti, najbolje je odmah zaustaviti se i stavite zaštitu (flaster, zavoj i sl.) koje biste svakako trebali ponijeti sa sobom kada prvi put nosite novi par obuće.

Podesite čarape i cipele kako biste pokušali ukloniti mjesta na kojima su se čarape skupile. Ako su čarape vlažne, presvucite ih u suhi par ako možete. Ako se mjehur već razvio, pokrijte ga radije nego da ga isušite, osim ako postoji opasnost od puknuća.

Izvor: Direktno

Izvorni autor: Marijana Kovač/foto: Pinterest

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.