Ni Francuzi ne mogu prodati Hrvatskoj borbene zrakoplove bez Amerikanaca! Banski dvori šute o tome

06.10.2021. 10:06:00

Za manje od tri godine francuski avioni Rafale trebali bi čuvati hrvatski zračni prostor. Predsjednik Vlade Andrej Plenković ne dvoji da će posao biti dovršen

'On ide dobro, na njemu se temeljito radi, stručno, sa svim službama koje su angažirane, s punom savješću da je taj ugovor jako važan', komentirao je premijer Andrej Plenković nabavu aviona.

Pregovara se tajno. Banski dvori šute o detaljima, pa i o tome da je u igru trebalo ubaciti i Amerikance, doznaje Dnevnik.hr. Hrvatska strana od samog početka zna da, zbog određenih američkih sustava u avionu, Francuzima treba dozvola SAD-a žele li ih prodati. Potvrdili su to u američkom veleposlanstvu za Dnevnik Nove TV.

'Postupak TPT za ovaj prijenos isti je kao i kod svih drugih saveznika NATO-a kada se prodaje vojna oprema, koja uključuje američke komponente. Sjedinjene Američke Države podržavaju ovu nabavu i žele osigurati nesmetan proces među svojim saveznicima', poručili su iz američkog veleposlanstva u Hrvatskoj. U prijevodu - neće komplicirati kao 2018. godine. Izrael tada nije mogao dobiti isti dokument od SAD-a u slučaju prodaje F16 Baraka. Sve je završilo fijaskom.

Kako smo se drugi put našli u sličnoj situaciji - ministar obrane danas ne odgovara. Nedavno je potvrdio da se problem rješava sa SAD-om, ne čeka se da Francuzi dobiju zeleno svjetlo za isporuku.

'Dakle Hrvatska vojska će morati kupiti svoj modul i na taj način, u budućnosti, upravo taj TPT odnositi direktno s Amerikom', rekao je ministar obrane Mario Banožić krajem rujna. No izostalo je pojašnjenje pod kojim uvjetima i što to točno znači kad je riječ o tehnologiji koju spominje, pa i poskupljuje li sve to sam projekt.

'Objema stranama je u cilju da ugovor stupi na snagu do kraja 2021. godine. Radimo u tom smjeru te smo uvjereni kako će ovaj rok, koji ovisi isključivo o Hrvatskoj i Francuskoj, biti ispunjen', navode iz veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj. U to ne dvoji ni predsjednik Zoran Milanović.

'Dogovoreno je nešto oko cijene, a sad u tim detaljima bilo bi dobro da Hrvatska dogovori još neke pogodnosti. Očekujem da u sljedećih mjesec, dva to bude završeno', komentirao je te dodao da nije čuo da je bilo prigovora.

Izvor: tportal.hr/Foto: Abaca Press / Profimedia

Izvorni autor: An. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.