Nije vam jasno u kojoj valuti ćete platiti račune za režije izdane u siječnju? Evo odgovora

24.11.2022. 10:30:00

Prvoga dana 2023. godine euro postaje službena valuta u Hrvatskoj. Kunama će se moći plaćati samo gotovinom do 14. siječnja. Pripreme za uvođenje eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine idu bez ikakvih problema i prema planu, istaknuto je ovoga tjedna na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura

Građani su već dobrim dijelom upoznati s onim što ih očekuje od 1. siječnja, a N1 je provjerio što će biti s računima za režije za prosinac, a koji građanima na adrese stižu u siječnju. Računi za potrošnju u prosincu bit će izdani u siječnju 2023. i bit će iskazani u eurima, navodi Hrvatska udruga banaka (HUB).

Za sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćaju ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1. srpnja 2023. godine, navode u HUB-u.

  •  

Euri

 Autor: SOPA Images Limited / Alamy 

Ključno je naglasiti, podsjećaju, da od 5. rujna do 31. prosinca 2022. traje dvojno iskazivanje cijena. To znači da će konačan iznos računa biti i u kunama i u eurima uz prikaz fiksnog tečaja konverzije, piše N1.

Izuzetak od toga su:

  • - vrijednost iskazana za unaprijed plaćene elektroničke komunikacijske usluge (prepaid bonovi)
  • - vrijednost i iznos koji se navodi na nalogu za plaćanje izdanom na temelju računa ili drugog pojedinačnog akta odnosno temeljem istaknute cijene
  • - vrijednost iskazana na karticama za javne telefonske govornice
  • - vrijednost otisnuta na ambalaži SIM kartice.

Izvor: tportal.hr/Foto: fah

Izvorni autor: L.Š.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.