Nikola Kajkić oslobođen optužbi

08.06.2020. 10:35:00

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić (47) nepravomoćno je oslobođen na Županijskom sudu u Vukovaru za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, gdje mu se sudilo zajedno s njegovom suprugom Tamarom Kajkić (43), bratovom suprugom Anitom Kajkić (46) i ženinom majkom Snježanom Živaljić (63).

Iako je ova presuda Županijskog suda u Vukovaru donesena u siječnju ove godine u medijima o njoj do sada nije objavljeno ni jedno slovo, ali se zato sudski proces za navodne malverzacije itekako pozorno pratio u svim dnevnim novinama pogotovo nakon njegovih svađa s čelnicima MUP-a koja kontinuirano traju (neovisno je li na vlasti SDP ili HDZ), a kulminirale su nakon što je smijenjen u istraživanju ratnih zločina na Ovčari i diljem Slavonije, piše Slobodna Dalmacija.hr

Županijsko državno odvjetništvo Vukovar teretilo je Kajkićevu suprugu Tamaru Kajkić da je na njegov poticaj od sredine travnja 2010. do ožujka 2012., iako je znala da je firma “Lex fori” čija je ona direktorica u blokadi naredila radnicima da utržak od prodaje uplaćuju na njezin privatni račun, odnosno na privatne račune Nikoline rodice Anite Kajkić i njezine majke Snježane Živaljić.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Nikola i Tamara Kajkić osobno preuzimali utržak koji nisu uplaćivali na račun firme, nego su su iz njega plaćali dobavljače i radnike, a sebi su supružnici zadržali 3,2 milijuna kuna. Na taj način je Tamara Kajkić prikazala manji ulazak dobara i novca u firmu čime je oštetila državu za 1,4 milijuna kuna poreza.

Sve troje je nakon suđenja koje je trajalo pune četiri godine (cijeli slučaj osam godina) nepravomoćno oslobođeno krivnje dok je Tamara Kajkić osuđena nepravomoćno za kazneno djelo povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga na osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine jer je utvrđeno da je kao direktorica tvrtke “Lex fori” d.d. Lipovac vodila poslovne knjige na način da je otežana preglednost poslovanja te je pričinila štetu svojoj firmi od 1,2 milijuna kuna.

Ona je u svojoj obrani pak istakla da je vodila firmu na način na koji je najbolje znala s ciljem da je spasi od propasti, ali u tome nije uspjela.

Tijekom suđenja Kajkić je govorio da je cijela ova sudska priča iskonstruirana, ističući da se u firmi njegove žene radilo o neurednom vođenju knjiga, a ne o nikakvom kriminalu. “Lex fori” je davno otišla u stečaj, a u firmu je ušlo 11 milijuna kuna, a plaćeno je računa u iznosu od 14 milijuna kuna.

Iako je sudac istrage zaključio da ovdje nema kaznenog djela sve se zakompliciralo angažmanom sudskog vještaka za financije Davorina Petija koji je napravio dodatni kupus u interpretaciji brojki, a 40 posto dokumentacije nije ni dostavio sudu.
“Mi tražimo novo vještačenje pa da se onda vidi što je tko radio”, vapio je tada Kajkić, a novo vještačenje mu je dalo za pravo i u potpunosti skinulo odgovornost s njega i ostalih oslobođenih.

– Tijekom ovog postupka koji je trajao osam godina angažirali smo 4 odvjetnika a njihovi troškovi u vidu putovanja, smještaja, hrane i dnevnica stajali su nas više od 350.000 kuna, za što smo se zaduživali kod rodbine i podizali smo kredit. Djeca su mi htjela ići u policijsku školu a bratova u vojnu međutim nisu mogli s obzirom na to da je protiv roditelja kazneni postupak i suđenje u tijeku, tako da su nam djeca zbog toga ispaštala.

U ovom postupku vidljiva je moć pojedinca kao što je zamjenica ŽDO-a Vukovar Suzana Čučković koja je sa mnom išla u školu, a činila je sve da moju obitelj sud i osudi te tijekom cijelog suđenja gledala u pod.

Županijski sud u Vukovaru vidjevši da me zamjenica napada iskrivljujući tekst optužnice zatražio je novo vještačenje, a tek kasnije tijekom postupka suočio vještaka DORH-a i vještaka kojeg je angažirao sud.

Nakon toga obadva vještaka su se usuglasila da štete nije bilo, a samim time niti kaznenog djela, da nikakav porez nije utajen niti zlouporabljen položaj u gospodarskom poslovanju, rekao je Kajkić čije smo dijelove vezane za tužiteljicu morali izbaciti radi sudske tužbe koja bi bila neizbježna.

Kajkića su zbog ovog kaznenog progona skinuli s liste policijskih istražitelja, obavještajna služba SOA mu je srušila sigurnosnu provjeru, a po zahtjevu ŽDO-a skinut je sa Županijskog izbornog povjerenstva, gdje je kao predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva u Općini Babina Greda 12 godina provodio sve izbore, predavao biračkim odborima o pravilima i zakonitosti provođenja izbora.

– Znate kada vam mediji pišu da ste ukrali milijune, a vi istovremeno zbog svega što vam je učinjeno nepravednim progonom, uništenjem vaše obitelji, kada vam zbog nedostatka sredstava odnosno novca isključe struju u kući, ili kada niste u mogućnosti djetetu kupiti patike ili cipele, odnosno kada djetetu niste u mogućnosti dati 5 ili 10 kuna za marendu u školi, i zbog toga se osjećate bezvrijedno, a istovremeno vam se u medije plasira vijest o utaji poreza od nekoliko milijuna, zaista je sramota.

I pokazuje koliko nam je sustav šupalj jer neke osobe zapravo manipuliraju i zlouporabljuju taj sustav a da pri tome ne snose odgovornost za te svoje radnje kao tužiteljica Čučković u ovom predmetu – rekao je Kajkić, piše Slobodna Dalmacija.hr.

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.