'Nismo očekivali da će četnici napasti bolnicu u kojoj su bili i Srbi. Spašavali smo ih'

07.12.2019. 09:27:00

Djelovanje OG Posavina na novljanskoj novogradiškoj bojišnici postaje strateški ključno za Zapadnu Slavoniju.

Probojem iz Bosne i spajanjem Banjalučkog korpusa sa neprijateljskim snagama u Zapadnoj Slavoniji, neprijatelj kreće u silovit napad na pravcu Novske, gdje zbog zračnog napada dolazi do uništenja zapovjedništva i centra veze u Novskoj, kao i potpunog rasula u obrani pravca Okučani - Novska, no dolazak 1. gbr u kritičnom trenutku, uspjeva zaustaviti neprijateljski napad.

Formira se OG Posavina s ciljem konsolidiranja obrane koju je uspostavila i stabilizirala 1. gbr. Doprema se teže naoružanje i oklop, a 1.gbr preuzima inicijativu na ovom području. Dovlače se nove snage i pokreću operacije kojima je bio cilj potiskivanje neprijateljskih snaga na Novljanskoj bojišnici, gdje se agresor pripremao za daljnji proboj prema Zagrebu.

Djelovanje OG Posavina na novljanskoj novogradiškoj bojišnici postaje strateški ključno za Zapadnu Slavoniju. Za to vrijeme, Pakrac postaje Vukovar Zapadne Slavonije, koji se uspijeva održati uz velike gubitke. Nakon više uspješnih proboja hrvatskih snaga prema Pakracu koji je povremeno bio u potpunom okruženju, obrana se konsolidira, dolaze prvi tenkovi, no neprijatelj uspijeva zauzeti Lipik.

Okolnost da se glavina neprijateljskih snaga snaga koncentrirala na točkama Nova Gradiška, Novska, Pakrac, iskorištena je za pripremu prvih oslobodilačkih operacija.

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

Izvor: Večernji.hr/Foto:studio23

Autor: