Nizozemska u samom finišu slomila Senegal

21.11.2022. 20:15:00

Do samog kraja Senegalci su odolijevali, ali na kraju bodove osvaja favorizirana momčad.
  

SENEGAL - NIZOZEMSKA 0:2 (Gakpo 84‘, Klaassen 90+9‘)

DOHA - Stadion Al Thumama. Gledatelja 40.000. Sudac: Wilton Sampaio (Brazil) Pomoćnici: Bruno Boschilia i Bruno Pires Četvrti: Andrés Matias Matonte Cabrera VAR: Juan Soto.

SENEGAL: E. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Cisse, Diallo (od 62. Jakobs) – N. Mendy ????, I. Gueye ????, Kouyate (od 74. P. Gueye) – Diatta (od 74. Jackson), Dia (od 69. Dieng), Sarr. Izbornik: Aliou Cissé.

NIZOZEMSKA: Noppert – Dumfries, De Ligt ????, Van Dijk, Ake, Blind – Berghuis (od 79. Koopmeiners), De Jong, Gakpo ⚽ (od 90+4. De Roon) – Janssen (od 62. Depay), Bergwijn (od 79. Klaassen ⚽). Izbornik: Louis Van Gaal.

Žuti kartoni: De Ligt (56), N.Mendy (90+5), I.Gueye (90+6)

Tri udaraca u okvir, dva gola. Kratko i jasno možemo sažeti efikasnost kojom je Nizozemska došla do svoja tri boda u utakmici u kojoj nitko nije impresionirao. S druge strane Senegal je prekinula savšreni niz bez poraza u prvoj utakmici na Svjetskim prvenstvima nakon što su u prethodna dva puta slavili.

>>> GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

Ovo je ujedno i prvi put da su se ove dvije reprezentacije susrele na Mundijalu jer jedina dva nastupa Senegala na ovom velikom turniru (2002. i 2018.) su jedine iznimke u 21. stoljeću kad Nizozemska nije bila na Svjetskom prvenstvu. Nedostajao nam je taj narančasti dres jer prije četiri godine u Rusiji nitko nije nastupao u toj boji.

image
 Foto: ODD ANDERSEN Afp

Nizozemci su djelovali impresionirano i trebala im je jedna neočekivana lopta koja će pokrenuti sve. I tako je bilo sve do 84. minute kad je Frenkie De Jong u trepavicu pogodio Codyja Gakpa koji je glavom poentirao za 1:0. Krenuo je nakon toga Senegal all-in, a to ih je koštalo jer je upravo ta ubojita kontra rezultirala i drugim pogotkom koji je došao uoči posljednjeg sučevog zvižduka. Depay je pucao, Mendy obranio, a lopta je došla do Klassena koji nije imao previše problema zabiti loptu u praznu mrežu.

Tempo utakmice sadržavao je puno trke, a ako je netko dobar u tom segmentu onda su to zasigurno aktualni afrički prvaci. Na prvo veliko uzbuđenje čekali smo 19. minuta, a onda su detalji zaustavili Nizozemce. Udarili su iz svojeg najjačeg oružja, kontre. Hitronogi Bergwijn koji ove sezone igra nogomet života u dresu Ajaxa (14 nastupa, 8 pogodaka, 3 asistencije), kroz trojicu igrača gurnuo je Berghuisa u šansu koji je pak nesebično na drugoj strani vidio De Jonga. Veznjak Barcelone možda je malo predugo čekao pa je Kouyate stigao u posljednji čast izbiti loptu iz svog kaznenog prostora. Da se nije pojavio, na loptu je već u punom sprintu dolazio Ake.

image
 Foto: ALBERTO PIZZOLI Afp

Bilo je tu još nekoliko polušansi, ali ništa konkretno. Tome u prilog ide i podatak da je u prvom poluvremenu bilo ukupno 11. udarac od kojih je samo jedan išao u okvir gola, a Youssouf Sabaly ime je koje se može pohvaliti kako je vlasnik tog udarca zbog kojega je vratar Nizozemske morao intervenirati. Pa iako je Senegal je postajao sve opasniji. Ismaïla Sarr imao je težak zadatak, uskočiti u kopačke Sadija Manéa, glavne zvijezde reprezentacije koji je zbog ozljede otpao s popisa. I 24-godišnji napadač koji trenutno nastupa pod palicom našeg Slavena Bilića u engleskom Championshipu braneći boje Watforda, je pristojno odradio tu ulogu. Bio je najopasniji igrač Senegala tijekom cijele utakmice zbog čega ga je izbornik Cissé ostavio na terenu svih 90 minuta. Nije bilo dovoljno, ali prema prikazanome u današnjoj utakmici Senegal je zaslužio barem bod. U idućem kolu čeka ih Ekvador u utakmici koja bi na kraju mogla riješiti pitanje tko prolazi skupinu jer za Katar, barem prema prikazanome iz prve utakmice, ne postoji previše nade da može ugroziti Nizozemsku.

Standings provided by Sofascore

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Ivan Alaupović, Sportske novosti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.