Nova odluka sve zbunila, Beroš: Sve ostaje isto, nećete morati s covid potvrdom kod doktora

26.01.2022. 16:06:00

Davor Božinović potpisao je odluku, koja je stupila na snagu 25. siječnja, o obaveznom predočenju covid potvrda u svim zdravstvenim ustanovama. No, ministar Vili Beroš pojašnjava kako to ništa ne mijenja

Načelnik Stožera civline zaštite Davor Božinović potpisao je odluku o obaveznom predočenju covid potvrda u svim zdravstvenim ustanovama. Odluka je stupila na snagu 25. siječnja ove godine, prenosi Dnevnik.hr. Ipak, Vili Beroš je za Jutarnji List pojasnio kako ta odluka ništa ne mijenja te da građani neće trebati covid potvrda ili negativan test za odlazak obiteljskom liječniku ili na prijem hitne pomoći.

Naime, 25. siječnja na snagu je stupila "Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika", koju je u ponedjeljak, 24. siječnja potpisao načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prema najnovijim odredbama, svi pacijenti, ali i njihova pratnja za ulazak u zdravstvene ustanove moraju imati covid potvrdu ili negativan test na koronavirus.

- Zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici iz točke 1. ove Odluke nositelji su zdravstvene djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku koja se obavlja kao javna služba te u smislu zakona koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i ove Odluke smatraju javnopravnim tijelima - stoji u Odluci.

Obaveza se odnosi na "pacijente, osobe u pratnji pri porodu, roditelje/skrbnike koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima". Onima koji nemaju potvrdu ili negativan test prema toj odluci ne smije biti omogućen ulazak u zdravstvenu ustanovu. Ukoliko se zdravstvena ustanova ne bude pridržavala ove odluke, ravnatelju prijeti kazna sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Izvor: 24sata/ Foto: Canva/Pixsell

Izvorni autor: 24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.