Nova optužnica protiv već osuđenog ratnog zločinca koji je žive zapalio 140 civila, uglavnom žena i djece

13.12.2019. 17:48:00

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je u petak novu optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg zapovjednika u vojsci bosanskih Srba Milana Lukića, koji je ranije pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osuđen na doživotni zatvor također zbog ratnih zločina.

Lukić je presudom Prizivnog vijeća ICTY-a iz 2012. osuđen na doživotni zatvor nakon što je zajedno s rođakom Sredojem Lukićem proglašen krivim za monstruozne zločine na području Višegrada u kojima je ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila. Lukić je proglašen krivim i za dvije “žive lomače” odnosno za zatočenje skupina od po šezdeset civila u kućama u Višegradu, koje je potom žive zapalio.

Spaljivanje živih muslimanskih civila, u čemu je Milan Lukić igrao ključnu ulogu, sudac Robinson je nazvao “najgorim djelom protiv čovječanstva” na kraju 20 stoljeća.

Braća Lukić – za koje se u optužnici navodi da su bili lideri paravojne formacije zvane “Beli orlovi”, “Četnički osvetnici” ili “Obrenovačka grupa” – bili su optuženi za višestruka ubojstva – uključujući i spaljivanje 140 živih muslimanskih žena, djece i staraca – progon, istrijebljenje, nehumana djela i okrutno postupanje prema muslimanskim civilima u Višegradu i okolini 1992-94. godine.

Tužiteljstvo BiH nad njim je provelo novu istragu zbog njegove povezanosti s ubojstvom skupine civila koje su Lukić i njegovi suborci u veljači 1993. godine oteli iz vlaka koji je prometovao između Beograda i Bara.

Vlak su zaustavili na dijelu pruge kod mjesta Štrpci koji se nalazi na teritoriju BiH, a potom su Lukić i drugi pripadnici postrojbe kojom je zapovjedao legimirali sve putnike i izveli njih osamnaest za koje su ocijenili da su nesrpske nacionalnosti.

Zarobili su 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu arapskog podrijetla te su ih zatočili, zlostavljali i opljačkali, a potom ubili i njihova tijela bacili u Drinu.

Nakon rata su pronađena tijela samo četiri od 20 žrtava.

Istragom je utvrđeno kako je Lukić osobno sudjelovao u tim ubojstvima.

Iz Tužiteljstva su pojasnili kako je istraga nad njim dovršena ispitivanjem u zatvoru u kojemu služi ranije izrečenu kaznu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.