NOVA VLADA: Ministarstva obrane i branitelja spajaju se u jedno, a vodit će ga Tomo Medved?

08.07.2020. 11:23:00

Nova Vlada Andreja Plenkovića bit će znatno manja i imat će, kako se doznaje, između 14 i 15 ministarstva. Slično je imala i Vlada Jadranke Kosor

Neka će se ministarstva, piše Jutarnji list, ukidati, odnosno pripajati drugima, a neka će se pretvoriti u središnje državne urede. Zdravko Marić, potvrdio je izvor Jutarnjem listu, sigurno ostaje na poziciji ministra financija i potpredsjednika Vlade. Davor Božinović, drugi Plenkovićev potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova, također je siguran i za drugi četverogodišnji mandat.

Vili Beroš koji je osvojio najviše preferencijalnih glasova i od samog Plenkovića, ostaje na čelu Ministarstva zdravstva. Siguran je i Tomo Medved, zamjenik predsjednika HDZ-a i dosadašnji ministar hrvatskih branitelja. No, on bi, prema ideji vrha stranke, trebao preuzeti Ministarstvo obrane, nakon što je Damir Krstičević dao ostavku, a tom bi se ministarstvu pripojilo Ministarstvo branitelja.

Svoje mjesto u Vladi, doznaje ovaj dnevni list, ponovno bi trebao imati i Josip Aladrović, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava. No, bez pozicije bi mogla ostati Vesna Bedeković, ministrica demografije, a taj resor socijalne politike pripojio bi se Ministarstvu rada.

Plenković planira zadržati i Ninu Obuljen Koržinek na mjestu ministrice kulture. Novu, jaču ulogu u Vladi trebao bi dobiti Tomislav Ćorić, dosadašnji ministar zaštite okoliša i energetike. On će, kako doznaje Jutarnji list, i dalje voditi taj resor, kojem će se pak pripojiti dosadašnje Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva.

Na mjestu ministra mora, prometa i infrastrukture trebao bi ostati Oleg Butković. Gordan Grlić Radman vjerojatno će ostati ministar vanjskih i europskih poslova.

Kao mogući naslijednik ministrice poljoprivrede Marije Vučković spominje se državni tjanik Tugomir Majdak.

Na mjestu odlazeće ministrice obrazovanja Blaženke Divjak najčešće se spominje Radovan Fuchs, ali iz obrazovnih krugova dolazi i ime mladog ravnatelja Instituta za antropologiju Saše Missonija, koji nije član stranke, ali je simpatizer HDZ-a.

Ministarstvo državne imovine će se zasigurno ukinuti, piše Jutarnji list, a taj će resor ponovno pretvoriti u središnji državni ured koji bi mogao voditi Mario Banožić. U Vladi postoji i ideja i da se Ministarstvo turizma pripoji jednom od ministarstva, ali postoje nedoumice oko toga treba li sada u koronakrizi, kada je turizam najteže stradao, ukidati taj zasebni resor.

Ako to ministarstvo ostane, Gari Capellija bi mogao naslijediti Kristjan Staničić, sadašnji direktor HTZ-a, ili pak Anton Kliman.

Prevlada li ipak stav da bi se Ministarstvo turzima kao zasebno ukinulo, onda je ideja da se pripoji Ministarstvu gospodarstva.

Najčešće se spominje ime Nataše Tramišak koja bi mogla zasjesti na čelo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, aktualne pročelnice Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU u Osječko-baranjskoj županiji.

Ministarstvo uprave i Ministarstvo pravosuđa mogli bi se spojiti u jedno veće ministarstvo, a sasvim je izgledno da Dražen Bošnjaković više neće biti ministar.

Pitanje je i što će biti s resorom graditeljstva i prostornog uređenja, koji je vodio HNS-ov Predrag Štromar, koji bi se isto tako mogao pripojiti nekom ministarstvu, možda čak u megaministarstvo gospodarstva i energetike.

Budući da predstoji velika obnova Zagreba nakon potresa, postoji i ideja da se oformi posebna agencija za to, po uzoru na Agenciju o ozakonjenju nezakonito izgrađenih objekata, koja bi funkcionirala dok se Zagreb ne obnovi.

Izvor: tportal.hr/Foto:Davor Javorović

Izvorni autor: I. Ba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.