NOVI ČIN BITKE ZA DINAMO: Hoće li se izbjeći scenarij koji bi klub mogao odvesti ravno u ponor?

22.09.2023. 16:35:00

U ponedjeljak je na programu dugo očekivano zasjedanje skupštinara hrvatskog nogometnog prvaka
  

U ponedjeljak, 25. rujna, na programu je Dinamova Skupština. Metaforički kazano, Liga prvaka za modri parlament. Kao i prije svakog takvog okupljanja vade se “noževi” s idejom tko će ih kome zabiti u leđa. Deja vu kad je u pitanju upravljanje maksimirskim klubom.

Opet je budilica probudila one koje smo prije Skupštine u ožujku zvali “mamićevcima”, a sad se po novome zovu “zorićevci”, da bi se valjda izbjeglo bilo kakvo spominjanje Zdravka Mamića jer to, eto, nije baš popularno. Zalet im je dala sportska inspekcija, koja je Dinamu naredila da poništi odluku u međuvremenu raspuštenog Izvršnog odbora o izbacivanju iz članstva Damira ZorićaNikole Polaka i četvorice klupskih povjerenika, Mate TokićaDamira ŽigrovićaMarija Paponje Marija Primorca. S tim da “zorićevci” smatraju da je ta odluka debelo zakasnila, pa sad od ministrice Nikoline Brnjac traže izuzeće glavne sportske inspektorice Klaudije Miloš Lončar. Traži društvo okupljeno oko Zorića da se svi nabrojeni vrate u klupsko članstvo, ali i u sastav Skupštine kao punopravni zastupnici. I traže da se ministrica očituje odmah jer, rekosmo, Skupština je na rasporedu u ponedjeljak.

Bogec bistrički

U predvečerje skupštinskog okršaja sad se dovodi u pitanje hoće li na njemu uopće biti kvoruma, a to je brojka od 41 zastupnika. Na Skupštini u ožujku većina okupljena oko Mirka Barišića nije uspjela održati kvorum. Hoće li se dogoditi isto, hoće li Barišić opet ostati bez kvoruma? Što ako ga zaskoče “zorićevci”? Također, da vas podsjetimo, mandati sedmorice zastupnika koje smo nazvali “boysima” nisu verificirani jer priča nije prošla kod Ureda za upravu. Konačno, nakon što predsjednik Barišić na dnevni red za ponedjeljak nije stavio pitanje demokratskog Statuta, pitanje jest kako sada razmišlja ta sedmorka. Da skratimo, ukoliko neće biti kvoruma, neće biti Skupštine, a Dinamo će i dalje ostati “bogec bistrički”, bez novog Izvršnog i Nadzornog odora.

Naši izvori nam kazuju da bi zbog toga moglo doći do ogromnog problema jer, primjerice, ako se sruši kvorum, Erste banka bi mogla otkazati suradnju s Dinamom. Mogla bi odbiti revolving modrom klubu zbog, kako kažu bankari, “reputacijskog rizika”. U tom slučaju bi Dinamo zaronio u - ponor. Tko bi sve poplaćao sve što se događa u Dinamu, od igrača do djelatnika? Novac od prodaje igrača stiže u ratama, neke su još daleke... Banka će zahtijevati formalnu urednost upravljačke strukture kluba, odnosno, da su akti doneseni i da postoje organi upravljanja. Banka mora imati nekoga s druge strane stola s kojim se može kompetentno razgovarati. Ne može se nikome dati kredit ako se ne zna tko upravlja. Kako smo već navikli, iz Dinama se javljaju razni izvori, zavisno od svojih interesa, guraju u medije razne informacije, klupski dokumenti se odmotavaju u javnosti kao role toaletnog papira. Očito mnogo “riti dolazi na šekret”.

Neizvjesni glasovi

Ipak, naši izvori tvrde da će kvoruma u ponedjeljak ipak biti, da će okupiti dovoljan broj ljudi koji će dati legitimitet Skupštini. Naravno, ne zna se kako će skupštinari glasati o pojedinim odlukama. Za izglasavanje odluka je dovoljna obična većina, dakle, ako se skupi kvorum od 41 skupštinara, dovoljan je 21 glas za neku odluku. Kompletan dnevni red osim izbora Izvršnog i Nadzornog odbora je tehničke naravi.

Pitanje Statuta kojeg predsjednik Barišić nije stavio na dnevni red? Nije presudno hoće li se donijeti sada ili za nekoliko mjeseci. Presudno jest tko će ući u Izvršni i Nadzorni odbor. Dogovoreno je s Barišićem da će u Izvršni odbor ući četiri predstavnika navijača, te još dvojica u Nadzorni odbor. To bi bilo prijelazno razdoblje u kojem bi se vidjela otvorenost kluba prema svojim članovima, te da se u Dinamovu priču integriraju novi ljudi, nova snaga. Tako je to bilo zamišljeno i dogovoreno.

Problem stadiona

Ako ta lista koja će biti predložena za Izvršni i Nadzorni odbor neće sadržavati taj dogovor, onda će se postaviti pitanje o vjerodostojnosti i poštivanju dogovora. Suspendirao bi se proces demokratizacije. Moglo bi doći do tzv. “nezavršenog rata”, koji će ponovno generirati sukobe i probleme. Pritisak da se klub demokratizira će jačati. Kod navijača i medija, a isto tako će taj “nezavršeni rat” dovesti do blokade razgovora oko stadiona.

41 zastupnik potreban je da Skupština kluba ima kvorum

Grad Zagreb nije zahtijevao mjere preko noći, ali je s novim Statuom vidio priliku demokratizacije kluba. A najava novog Statuta bio je jasan korak te demokratizacije. Gradonačelnik je ne jednom rekao da “sivoj i neadekvatnoj upravljačkoj strukturi neće u ruke dati veliku gradsku vrijednost”. Konačno, u ožujku sljedeće godine istječe mandat ovoj Skupštini i ne smije se dogoditi da se nova bira po starom Statutu.

Uglavnom, ne smije se održati status quo u Dinamu, koji je po svemu više oslonjen na stare, nego na nove odnose.

Izvor: sportske.hr/Foto: Screenshot/Ilustracija SN

Izvorni autor: Davorin Olivari

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.