Novi načelnik Glavnog stožera služio je vojsku na Kosovu i bio među prvim ranjenicima u ratu

29.02.2024. 16:43:00

KUNDID ĆE ZAMIJENITI HRANJA

Riječ je o časniku Hrvatske vojske, branitelju, te pripadniku 2. gardijske brigade HV-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je u četvrtak kako će predložiti novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH - generala Tihomira Kundida. Nakon toga oglasio se i Ured predsjednika rekavši da predsjednik Zoran Milanović pozdravlja takvu odluku Vlade, piše 24sata.

- Riječ je o prijedlogu kandidata kojeg je sugerirao u dogovoru s ministrom obrane Ivanom Anušićem predsjednik Republike Zoran Milanović i razumijemo da je taj prijedlog želja predsjednika RH - rekao je Plenković. Podsjetimo, sadašnjem načelniku Robertu Hranju mandat istječe danas u ponoć, pa je bilo nužno naći novog načelnika, a sve kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje Oružanih snaga Republik Hrvatske. 

Inače general-bojnik Kundid, koji je do sada bio zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, je rođeni Varaždinac. Završio je fakultet strojarstva te poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ratnu školu Ban Josip Jelačić završio je 2008., a u Kanadi je završio “Canadian Forces Language School”.

U vrijeme Jugoslavije obični vojni rok odradio je na Kosovu, u Titovoj Mitrovici, koja je, zbog vječnih sukoba Srba i etničkih Albanaca, slovila kao teška ratna zona.

U prosincu 1990. godine pridružio s obrani Hrvatske, te je bio jedan od naših prvih ranjenih vojnika u Domovinskom ratu. Godine 1991. postao je pripadnik Specijalne policije MUP-a RH. Bio je pripadnik 2. gardijske brigade – “GROMOVI” od 15. svibnja 1991. do 2007. godine. 

Treba reći i kako je prošao najteža ratišta u Domovinskom ratu, a upravo u toj brigadi obavljao je i niz zapovjednih dužnosti. Bio je načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Gardijske motorizirane brigade od 2008. do 2016. godine, a potom je imenovan zapovjednikom Mehanizirane brigade 1. srpnja 2016. koju je obnašao do 15. ožujka 2020. godine.

Od ožujka 2020. pa sve do listopada 2023. godine obnašao je dužnost načelnika stožera-zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. U studenom 2023. godine preuzeo je dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, a sada sjeda u novu fotelju načelnika Glavnog stožera.

Izvor: 24sata/Foto:snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/24sata/Luka Safundžić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.