NOVI REKORD, CIJENA NAFTE SE PREPOLOVILA PREKO NOĆI, pala na ispod 15 dolara: cijene nisu bile tako niske preko dva desetljeća!

20.04.2020. 11:21:00

Kombinacija izostanka bilo kakve potražnje za naftom u svijetu i ogromnih nagomilanih rezervi u spremištima, koje su države nakupile u sad već dugom razdoblju obilježenom niskim cijenama i niskom potrošnjom, dovele su do najnižih cijena nafte u zadnja preko dva desetljeća!

Mjerilo cijena nafte u SAD, West Texas Intermediate (WTI), trenutno košta 14,81 dolara za barel, što je posljedica zaustavljanja svjetskih gospodarstava uslijed pandemije virusa COVID-19. Da stvari budu gore, sva svjetska skladišta nafte su puna do vrha i države jednostavno ne mogu iskoristiti slomo cijena da bi ih dodatno dopunile.  Situacija je takva da američko ministarstvo energije (Department of Energy) namjerava plaćati domaćim proizvođačima da ne proizvde naftu, da je ostave u zemlji!

Prošle srijede Međunarodna agencija za energiju u svom izvješću navodi rekordni porast od 19 milijuna barela u američkim rezervama nafte. Čak ni OPEC nije mogao spasiti cijene postignutim dogovorom: Kartel i njegovi globalni partneri su dogovorili rezanje proizvodnje za gotovo 10 milijuna barela po danu, ali tržište očito misli da ni to nije dovoljno.

Vandana Hari, osnivač Vanda Insightsa, tvrtke specijalizirane za analizu naftnih tržišta, kaže “Trenutne cijene pokazuju da su rezovi OPEC-a samo trenutno zaustavili pad, i one su su sad ponovo na milosti virusa,” dodajući kako “dok god postoji “lockdown” u SAD, cijene nafte će biti oko sadašnjih ili još niže.

Nagli pad cijena nafte je šokirao cijelu naftnu industriju: Kompanije moraju naglo rezati troškove i otpuštati zaposlene, a istraživanja su svedena na minimum, uz isključivanje 13 posto bušotina. Za većinu proizvođača ta je cijena neisplativa, odnosno ispod ekonomske cijene proizvodnje koja kod proizvodnje iz škriljevca (postupak poznat kao “fracking”) prelazi 40 dolara po barelu.

Problematična vremena su čak natjerala američkog regulatora cijena nafte (Texas railroad commision), koji sutra ima novi sastanak nakon što na prethodnom prije tjedan danas nisu postigli dogovor, naredi prestanak proizvodnje u cijelima SAD.

No čak i ako RRC odluči donijeti do jučer nezamislivu odluku – uplesti se u slobodno tržište – ekspreti tvrde kako je rez u potražnji od 20-30 milijuna barela dnevno, za koliko je virus srezao potrošnju nafte, daleko veći od dosadašnjih rezova u proizvodnji.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.