NOVO ŽARIŠTE U HRVATSKOJ: u ovom gradu od jučer sedam zaraženih

30.03.2020. 13:35:00

Od petka poslijepodne na zadarskom je području sedam novozaraženih osoba koronavirusom, pa ih je sada ukupno 28, izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Zadru načelnik Stožera Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

Od sedam novozaraženih pacijenata šestero ih je povezano sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu, a jedna zaražena osoba radila je kao kuharica u hotelu u Austriji.

“S jučerašnjim danom dobili smo sedam pozitivnih uzoraka, a jutros je uzeto još 25 koji su proslijeđeni na analizu u Zagreb. Do sada smo izuzeli 196 uzoraka, 171 je obrađen, od toga 28 pozitivnih. Na COVID odjel Opće bolnice Zadar smješteno je 17 bolesnika, jedna pacijentica ima najteže simptome i prebačena je u jedinicu intenzivnog liječenja COVID odjela, dva su pacijenta također u teškom stanju”, rekao je ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina.

Dodao je kako su dva liječnika Opće bolnice Zadar pozitivna na koronavirus, dok su za prvozaraženu liječnicu, specijalizanticu pedijatrije, došla dva negativna testa i u suradnji s epidemiolozima donijet će se odluka o njezinu budućem radu. U samoizolaciji je 26 liječnika te 31 medicinska sestra i četvero nezdravstvenih djelatnika.

Najveće žarište, istaknuto je na konferenciji za novinare, i dalje je biogradska bolnica, s kojom je od ukupno 28 oboljelih povezano 16 – šest pacijenta, četiri zdravstvena djelatnika te njihovi kontakti.

“Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu jučer je dezinficirana, a Zavod za javno zdravstvo ima poseban tim koji je dodijeljen samo za tu zdravstvenu ustanovu te svakodnevno provjerava kontakte. Nakon dezinfekcije slijedi čišćenje površina i opremanje te će 29 djelatnika bolnice, koji nisu bili u kontaktu sa zaraženima, moći početi s radom, jer će u biogradskoj bolnici biti smješteni pacijenti s lakšim i srednje teškim simptomima”, kazao je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Na zadarskom području u samoizolaciji je 878 osoba, a pod tom mjerom više nije 748 ljudi. U protekla 24 sata na području PU zadarske četiri su osobe prekršile mjeru samoizolacije, a policija je postupala u pet slučajeva zadržavanja većih skupina ljudi na javnim mjestima.

Zadarski župan Božidar Longin zahvalio je svim donatorima koji se posljednjih dana uključuju u nabavu opreme za zadarsku bolnicu.

“Čuli smo se i s našom prijateljskom regijom Hainan u Kini, poslat će nam opremu, javljaju se brojni sportaši diljem svijeta, a jutros je zvao i tenisač Borna Ćorić i najavio donaciju”, dodao je Longin, a načelnik stožera Šime Vicković kazao je kako je Nacionalni stožer u Zadar poslao 34.000 kirurških i 7200 zaštitnih maskica, 1150 kirurških ogrtača te 420 zaštitnih naočala.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:wikipedija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.