Obilježava se 30. obljetnica herojske obrane Dubrovnika

06.12.2021. 11:54:00

'CRNI PETAK DUBROVAČKI'

S ponosom i odajući počast poginulim braniteljima i stradalim civilima, Dubrovčani obilježavaju Dan branitelja i 30. obljetnicu herojske obrane grada u Domovinskom ratu

Tog 6. prosinca 1991. godine, na 'crni petak dubrovački', JNA ojačana rezervistima iz dobrovoljcima iz Srbije i Crne Gore pokrenula je u ranojutarnjim satima sveopći napad na Dubrovnik. Najsnažniji napadi usmjereni su na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, ali i na povijesnu jezgru pod zaštitom UNESCO-a, hotel Belvedere te naselja Sustjepan i Nuncijata.

Nekolicina branitelja u tvrđavi Imperijal u jednom trenutku tražila je od suboraca iz grada da se vatra otvori baš po samoj tvrđavi, budući da su na njen gornji dio već kročili daleko brojniji agresorski vojnici. Taj se učinkovit potez pokazao odlučujući jer je agresorska vojska bila prisiljena povući se uz velike gubitke.

U jednom je danu život izgubilo devetnaest branitelja i civila, a 60 ih je ranjeno. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od tristo branitelja i civila, svoje domove bilo je prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.

Program obilježavanja, kojim se odaje počast poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Dubrovnika, započeo je u petak, 3. prosinca satom povijesti u dubrovačkim školama na temu dubrovačkih branitelja i Domovinskog rata. U Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal otvorena je izložba "Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.", uz premijeru radio drame "Luko - dubrovačka ratna suza" autora Srđana Dragojevića. U subotu je održana utrka serpentinama Srđa „Stazom deva“ Triatlon kluba Dubrovnik, dok su navečer održani glazbeno literarna večer "Dubrovniče moj" i premijera dokumentarnog filma "Bitka za Dubrovnik“ autora Stipe Majića – Pipe u kinu Sloboda. U nedjelju se obilježavanje nastavilo polaganjem vijenaca na spomen obilježjima diljem Dubrovnika za poginule branitelje i civile, kao i projekcijom dokumentarnog filma "Prkos je strujao Gradom -10 godina poslije“ autora Vedrana Benića u kinu Sloboda.

24sata
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL.

Na početku današnjeg obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja bit će otkriveno spomen obilježje na Luži pod gradskim zvonikom, na mjestu gdje je 6. prosinca 1991. godine od gelera neprijateljske granate poginuo dubrovački fotograf Pavo Urban, fotografirajući agresorsko granatiranje Dubrovnika. Nastavlja se odavanjem počasti poginulim braniteljima kod Spomen križa na dubrovačkom groblju Boninovo, ispred zgrade MUP-a te na Srđu, kao i na Liechtensteinovom putu, u spomen na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a. U moru ispred stare gradske luke Dubrovčani će odati počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a u luci Gruž bit će otkrivena spomen ploča poginulom policajcu Vlahu Škilju.

U popodnevnim satima za stradale branitelje dubrovačkog naselja Sustjepan održat će se sveta misa zadušnica u mjesnoj crkvi sv. Nikole, a navečer će u dubrovačkoj katedrali biti održana sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Večer će obilježiti 3D mapping projekcija na festivalskoj palači na Stradunu i koncert Daleke Obale "Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj".

Program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu zaključit će se u utorak, 7. prosinca predstavljanjem knjige Nikole Obuljena „Kako smo pregovarali s neprijateljem“.

Izvor: 24sata/ Foto: Marko Lukunic/PIXSELL.

Izvorni autor: HINA/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.