Obilježen dan vukovarskih branitelja: 'Ovi koji leže ovdje najzaslužniji su što živimo u Hrvatskoj'

10.03.2023. 13:54:00

Od prije nekoliko godina Dan vukovarskih branitelja obilježava se 10. ožujka u znak sjećanja na postrojavanje prvih nenaoružanih odreda koji su postrojili 1991. godine kod Vinkovaca

Polaganjem vijenaca i svetom misom podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas je obilježen Dan vukovarskih branitelja. Od prije nekoliko godina Dan vukovarskih branitelja obilježava se 10. ožujka u znak sjećanja na postrojavanje prvih nenaoružanih odreda koji su postrojili 1991. godine kod Vinkovaca. 

Toga dana postrojeno je oko 2500 nenaružanih građana od kojih je velika većina njih nekoliko mjeseci kasnije aktivno se uključila u obranu Vukovara i Hrvatske. 

- Danas je Dan vukovarskih branitelja i trebamo pričatio nekim lijepim stvarima. U Bogdanovcima nisu bili predviđeni nikakvi govori ali su ipak se dogodili jer je netko promijenio protokol i napravio kako njima to odgovori. Ako su se i trebali biti govori onda su oni koji su se postrojili 10. ožujka trebali govoriti onima koji isu bili tamo toga dana. Međutim, mi smo država apsurda pa su oni koji nisu bili tamo 10. ožujka držali govore onima koji su bili. Ali tako to kod nas ide – rekao je Josić. 

U izjavi novinarima ministar obrane Mario Banožić rekao je kako su oni koji su se postrojili pokazali zajedništvo i hrabrost. - Danas Vlada RH vodi brigu o hrvatskih braniteljima, podiže njihov značaj ali i vodi brigu o nestalima. Tada postrojeni branitelji postavili su temelje Hrvatske vojske, a iskustva naše vojske i branitelja iz Domovinskog rata prenose se prema mnogim generacijama i u školama – rekao je Banožić.  


- Sjećam se kako je bio lijep dan. Svi su tada bili živi, ali danas većina njih leži ovdje. Bila su to neka druga vremena. Ovi ljudi koji ovdje leže su najzaslužniji što živimo u Hrvatskoj – rekao je predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara Tomislav Josić. 
Međutim, i ove godine došlo je do nekih događanja i prepirki kojima nije mjesto u te dane i na takvim događanjima. Naime, Dan vukovarskih branitelja organizirao je Grad Vukovar i Savjet za branitelje grada Vukovara. Polaganju vijenaca na Memorijalnom groblju prethodilo je polaganje vijenavca u Bogdanvcima gdje su mimo protokola, kako kaže Josić, držani govori.

Izvor: Večernji list

Izvorni autor: Branimir Bradarić/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.