Obilježena 26. obljetnica pokolja Hrvata u Grabovici; najmlađa žrtva imala je samo četiri godine

10.09.2019. 13:00:00

U ponedjeljak je obilježena 26. obljetnica stradanja Hrvata civila u mjestu Grabovica između Mostara i Jablanice, koje su pripadnici Armije BiH mučki pogubili u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine.

Program obilježavanja obljetnice započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama Domovinskog rata u Grabovici. Ispred HDZ-a BiH i HNS-a vijenac i svijeće su položili Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a sa izaslanstvom dužnosnika zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak u svom je govoru istaknuo zahvalu svima koji su došli na obljetnicu kako bi zajedno od zaborava otrgnuli ono što se dogodilo u Grabovici, prenosi Dnevnik.ba.

"Na 26. obljetnicu sastali smo se na ovom mjestu kako bi se sjetili mučki ubijenih Hrvata, žena, djece, staraca, nedužnih žrtava Grabovice. U ovom malom mjestu poginula  su 33 civila Hrvata. Najmlađa žrtva mučenica imala je samo četiri godine. 17 žrtava masakra vodi se još kao nestali",  naglasio je Drežnjak u svom govoru i dodao kako pravosuđe i dalje šuti u ovoj velikoj tragediji Hrvata u BiH.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno kaznene odgovornosti oslobodio je načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića, kojeg je optužnica teretila za vojnu akciju u kojoj je počinjen taj ratni zločin.

Pred sudovima u Bosni i Hercegovini odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubojstva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i(li) po zapovjednoj odgovornosti. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH.

Enesa Šakraka Županijski sud u Sarajevu osudio je na 10 godina zbog ubojstva Ljubice i Mladenke Zadro, a Mustafu Hotu na devet godina zbog ubojstva Pere i Dragice Marić. Županijski sud u Mostaru osudio je na po 13 godina zatvorske kazne –  Nihada Vlahovljaka, Harisa Rajkića i Seada Karagića zbog ubojstva troje članova obitelji Zadro i to Ivana, Matije i Mladena, prenosi Dnevnik.ba.

Nakon polaganja vijenaca, okupljeni su se zaputili prema mjesnom groblju moleći put križa, a onda je služena sveta misa za sve poginule u Grabovici.

 

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: Dnevnik.ba

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.