Obilježena 29. obljetnica ukopa 18 hrvatskih branitelja ubijenih u Kusonjama

05.02.2021. 15:19:00

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je na bjelovarskom groblju Borik obilježena 29. godišnjica ukopa poginulih hrvatskih branitelja u Kusonjama.

Hrvatski branitelji ubijeni su na blagdan Male Gospe 8. rujna 1991. godine, a njihovi ubojice tijela su sakrili u masovnu grobnicu u Rakovom Potoku, nedaleko Kusonja.

Gotovo pola godine trajala je agonija obitelji ubijenih koji nisu znali gdje su njihovi najmiliji. Zahvaljujući požrtvovnosti tadašnjeg Bjelovarsko-bilogorskog župana Tihomira Trnskog i ostalih domoljuba, u prvoj masovnoj grobnici u Domovinskom ratu te prvoj ekshumiranoj masovnoj grobnici, onoj u Rakovom Potoku, hrabri bjelovarski ratnici posljednji put su ispraćeni na groblju Borik, a na pogreb je došao gotovo cijeli Bjelovar.
Sjećanje na 29. godišnjicu ukopa 18 hrvatskih branitelja i ove je godine organizirala Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata RH Kusonje 91-93 i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Položili vijence i zapalili svijeće

Članovi spomenute Udruge prvi su položili vijence i zapalili svijeće ispred središnjeg križa na groblju Borik. Iza njih su to učinili izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Marijan Cikuš, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zamjenik načelnika Općine Štefanje Silvestar Štefović, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra obrane RH Marija Banožić te državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg

Počast palim vitezovima odalo je i izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa zamjenicom župana Bojanom Hribljan, izaslanstvo Grada Bjelovara na čelu s gradonačelnikom Dariom Hrebakom te predstavnici koordinacije braniteljskih udruga i general pukovnik Mile Ćuk. Vijenac je položilo i izaslanstvo Grada Pakraca na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem. Isto su učinili i predstavnici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske na čelu s načelnikom Jakobom Bukvićem.

FOTOGALERIJA

Izvor: bjelovar.live/Foto:bjelovar.live

Izvorni autor: Ivan Karačony

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.