Obilna kiša i grmljavinski pljuskovi u idućim danima: Meteoalarm izdao upozorenja, olujna bura otežava promet

02.10.2024. 09:30:00

U srijedu se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, s mjestimičnom kišom koja će zahvatiti sjeverni Jadran, Gorsku i središnju Hrvatsku. Kiša će ponegdje biti obilnija, osobito krajem dana.

"Na Jadranu su mogući lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, uglavnom tek navečer. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, prema večeri ponajprije na sjeveru u okretanju na prolazno jak sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar. Najviša temperatura od 15 do 20, uz obalu od 19 do 24 °C", navodi DHMZ.

U nastavku dana očekuju se lokalno obilnije oborine, a iz DHMZ-a upozoravaju na mogućnost bujičnih i urbanih poplava. Zbog obilne kiše, Meteoalarm je izdao narančasto upozorenje za gospićku i riječku regiju, dok su zagrebačko i karlovačko područje pod žutim upozorenjem.

Foto: DHMZ

Kiša i olujna bura do vikenda?

Kako prognozira Tea Blažević, meteorologinja N1 televizije, četvrtak će biti još kišovitiji, s najobilnijim oborinama uzduž Jadrana i u područjima uz obalu. "Zapuhat će vjetar sjevernog smjera, na moru olujna bura zbog koje će biti i ograničenja u prometu. Osjetno će zahladnjeti, osobito u unutrašnjosti", navodi Blažević.

Tomislav Kozarić iz DHMZ-a ističe kako će četvrtak i petak u unutrašnjosti biti pretežno oblačni i kišoviti, s češćim i obilnijim oborinama u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije. "Oborina često obilnija, osobito u Goskome kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije. U subotu uglavnom prestanak kiše. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, sjeverni i sjeverozapadni. Danju osjetno svježije nego u srijedu. I na Jadranu povremeno kiša, mjestimice i u obliku jačih pljuskova s gmljavinom te lokalno obilnom oborinom, osobito u četvrtak. Od petka i sunčana razdoblja, a u subotu na sjeveru prestanak kiše. Puhat će umjerena i jaka bura, a u Dalmaciji jugo u slabljenju i okretanju na buru. Temperatura u blagom padu", prognozira Kozarić.

Tea Blažević također predviđa mogućnost lokalno obilnije kiše i pljuskova tijekom petka, osobito u prijepodnevnim satima. "Za vikend također nestabilno, no svakako manje oborine, od nedjelje i postupno toplije", zaključuje Blažević.

Izvor: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Ilustracija/vrijeme

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.