OBITELJ DEMO OBRUŠILA SE NA MINISTARSTVO BRANITELJA! ‘Neistine s kojima ste htjeli obmanuti javnost stvarno su previše!’

18.01.2021. 10:49:00

Nakon što se Ministarstvo hrvatskih branitelja osvrnulo na verbalne napade Miodraga Deme, ratnog vojnog invalida i pročelnika zagrebačkog Ureda za branitelje, koji je krajem prosinca pored svoje srušene nekretnine u Petrinji iznio niz optužbi, te zaključilo kako je njegovo stambeno pitanje odavno riješeno, oglasila se i Demina supruga Marija.

“Nakon emotivne izjave mojega supruga koju je dao na dan potresa za jednu tv emisiju, u trenucima teškog stradanja naše obitelji, a uslijed posljedica potresa koji nas je zatekao u Petrinji želim iznijeti svoju stranu priče. Život nam je ovisio o sekundama i pukoj sreći, a kuća i gotovo cijeli život urušavao nam se pred očima. Dok su ljudski životi ostali pod ruševinama te stotine ljudi ostajalo bez svojih domova, Ministarstvo hrvatskih branitelja našlo je vremena odmah reagirati i objaviti hrpu neistina te se pokušalo ograditi priopćenjem.

Ministarstvo se ograđuje od vlastite odgovornosti izjavom “Njegovo stambeno pitanje je odavno riješeno” te tvrde kako je “Umirovljeni brigadir Miodrag Demo, HRVI 100% – I. grupe, stambeno zbrinut na način da mu je u svibnju 1995. Ministarstvo obrane kupilo kuću u Petrinji za iznos od 350.000 kuna“. To nije točno, jer je MORH dodijelilo dio kuće, odnosno stan.

U nastavku Ministarstvo hrvatskih branitelja navodi kako je moj suprug otkupio stan u samostojećem objektu površine 210,70 m2 za 0 kuna, izostavljajući činjenicu kako su to isto pravo stambenog zbrinjavanja za 0,00 kn ostvarili svi 100% ratni vojni invalidi, a što im je po Zakonu i pripadalo, kao i mom suprugu. Radi se o istoj nekretnini, a ne o dvije kako bi se iz priopćenja Ministarstva hrvatskih branitelja moglo zaključiti.

Naša je želja bila podići obitelj u Petrinji, koja je bila nakon rata porušena, što je u to vrijeme financijski za MORH bilo puno povoljnije. Godinama smo pokušavali skrenuti pozornost na nekvalitetno izgrađeni objekt, koji je MORH adaptirao i pokušao prilagoditi životu 100% HRVI-a, ali na naše dopise i molbe za pomoć, koje su trajale 18 godina, nitko nikada nije reagirao. Samo smo dobivali pusta obećanja i šetnje od institucije do institucije.
Ministarstvo hrvatskih branitelja nadalje navodi kako je navedeni stambeni objekt MORH, koji je vršio adaptaciju stambenog objekta i ugradnju „lifta“, adaptirao i prilagodio potrebama otežanog kretanja u invalidskim kolicima te je ugrađena i hidraulična platforma „lift“ zbog olakšanog pristupa s prizemlja na kat. Međutim, spomenuti lift nije ugrađen sukladno ugovorenom. To gospodo iz Ministarstva hrvatskih branitelja niste bili voljni niti istražiti niti provjeriti.

Nakon kratkog vremena od ugradnje te hidraulične platforme, korištenjem istog sam doživjela tešku nesreću. Ostala sam prignječena te zadobila teške tjelesne ozljede (kompresivni prijelomi kralježaka, prijelom noge, prijelom rebara, psihološka trauma) o čemu posjedujem kompletnu medicinsku dokumentaciju.

Nakon navedene nesreće obratila sam se zamolbom MORH-u, Upravi za graditeljstvo, za izgradnju novog dizala, zbog nefunkcionalnosti i opasnosti postojećeg. Zamolba je odbijena uz obrazloženje kako ne ostvarujem pravo na traženo. Godinama na taj propust upozoravamo i Ministarstvo hrvatskih branitelja ali odgovor je isti, ”Vi ste stambeno zbrinuti”.
Navod Ministarstva hrvatskih branitelja o osiguranom posebnom ulazu u stambeni objekt također je netočan, jer su ulaz koristili i korisnici prostora u prizemlju stambenog objekta (a koji je u vlasništvu RH). Iste smo htjeli otkupiti upravo radi osiguravanja nesmetanog ulaza te kako bismo moj suprug i ja mogli nesmetano održavati objekt ne bojeći se za svoju sigurnost.
Ministarstvo hrvatskih branitelja na naše apele godinama ne poduzima ništa. Stoga se pitam što rade i koja je njihova svrha?!

Uz duboko poštovanje i zahvalnost Republici Hrvatskoj i utrošenom novcu, koji je bez kontrole potrošen u adaptaciju objekta (ni to gospodo iz Ministarstva hrvatskih branitelj niste bili voljni ispitati), a koja je mene i moju obitelj nakon teškog stradavanja supruga, imala namjeru zbrinuti, mi ćemo tu nepravdu dokazati putem hrvatskog pravosuđa i istražnih tijela.

Najteže mi pada, kao braniteljici, supruzi 100% ratnog vojnog invalida, majci dvoje djece, kao ženi kojoj su u ratu spalili obiteljsku kuću, koja je s 25 godina postala žena 100% HRVI-a te u potresu ponovo ostala bez kuće kada Ministarstvo hrvatskih branitelja navodi neistine i ponižava moju obitelj.

U ovako teškim trenutcima jedino što možete napraviti, gospodo iz Ministarstva hrvatskih branitelja, je ostaviti nas na miru i nastaviti ne činiti ništa, jer neistine s kojima ste htjeli obmanuti javnost , stvarno su previše!”, stoji u pismu koje nam je poslala Marija Demo.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Daniela Delale

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.