Obitelji poginulih pripadnika HVO-a HB: Kazniti policajce koji su pretukli sina Hrvata ubijenog u Trusini

12.04.2021. 18:05:00

Dvojica policajaca suspendirana su u ponedjeljak nakon što su pretukli mladića kojega su zatekli nakon stupanja na snagu policijskoga sata u Mostaru, uvedenog zbog koronavirusa, što je izazvalo oštre osude predstavnika vlasti i javnosti.

Obitelji poginulih pripadnika HVO-a HB: Osuđujemo iživljavanje nad sinom Hrvata ubijenog u Trusini

”U ime Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja HVO-a HB najoštrije osuđujemo ovakvo divljačko iživljavanje policijskih službenika nad građanima Mostara. Naše je razočarenje tim veće jer se radi o sinu mučki ubijenog Hrvata u Trusini”, istaknuto je u priopćenju Udruge obitelji poginulih pripadnika HVO-a HB.

Od odgovornih u MUP-u i Tužiteljstvu HNŽ-a traže žurno procesuiranje i kažnjavanje policijskih službenika koji su počinili ovo brutalno nasilje nad sinom ubijenog branitelja, naglasili su. ”Ozlijeđenom Slavenu Blaževiću želimo brz oporavak uz nadu da ovo neće ostaviti dodatne traume, imajući u vidu kroz kakve je kalvarije prošao i on i njegova obitelj”, poručili su iz udruge.

Nove snimke: Policija je pretukla i moje dijete

Snimka premlaćivanja mladića u Mostaru uznemirila je javnost.

”Moj 14-ogodišnji sin i njegov prijatelj brutalno su pretučeni kad su uhvaćeni nakon tučnjave prošlog tjedna u kojoj nisu sudjelovali”, posvjedočio je jedan čitatelj portala Bljesak.info ne želivši da se otkrije njegov identitet.

Ustupivši snimku portalu Bljesak, čitatelj je rekao kako su se zatekli na mjestu gdje se odigrala tučnjava i da su pretučeni ”i na ulici i u marici”.

”Neka vide kakva je naša policija. Nije dobio ni prekršajnu kaznu. Samo su mu rekli da može ići. Ozlijeđen mu je lakat i vidljive su masnice od udaraca palicama po leđima”, rekao je otac pretučenog dječaka koji je prijavu protiv policijskih službenika podnio i Tužiteljstvu i federalnoj upravi policije.

Podsjetimo, u noći na subotu mladića koji se zatekao u Franjevačkoj ulici u Mostaru pretukla su dvojica policajaca, što su snimile i nadzorne kamere. On se uopće nije opirao policajcima koji su ga najmanje deset puta udarili i bacili na beton ispred ulaza u zgradu. Nakon toga su ga, po riječima mladića, odveli u policijsku postaju, napisali su mu kaznu, te ga pustili da se vrati kući. Mladiću je, navode lokalni mediji, tijekom noći pozlilo te se obratio hitnoj pomoći koja je utvrdila ozljede.

Društvenim mrežama širi se poziv za prosvjed pred sjedištem policije u Mostaru.

Pretučeni mladić: “Htio sam platiti kaznu, no oni su odmah krenuli s udarcima”

Slaven Blažević, kojeg su u subotu, 10. travnja u 23:03 sati, brutalno pretukla dvojica policajaca u Mostaru za Pogled.ba govori o detaljima i razlozima napada koji je zgrozio cijelu BiH i susjedstvo.

“Bio sam kod prijatelja u susjednoj zgradi i pješačio prema svojoj zgradi. Nisam nikoga vidio, čuo sam da netko doziva stani, već sam bio na ulazu u svoj haustor. Svjestan da sam prekršio policijski sat, htio sam ući u zgradu kako bi izbjegao kaznu, međutim, oni su me sustigli točno ispred zgrade. Dalje se na snimci vidi sve što se dogodilo. Ispričao sam se što sam prekršio policijski sat, ponudio da platim kaznu, no oni krenuli s udarcima”, navodi dnevnik.ba.

“Nakon toga odveli su me u policijsku postaju. U policijskom vozilu sam im već u nekoliko navrata napominjao da se ne osjećam dobro. U policijskoj postaji su napisali prekršajni nalog na kojem je pisalo da sam prekršio pravilo kretanja. U prekršajnom nalogu nigdje nisu spomenute ozljede, samo piše da sam prekršio kretanja od 21 do 5 sati. Nakon što su napisali prekršajni nalog pustili su me da idem kući pješke”, priča Slaven za Pogled.ba.

Na upit je li tražio da ga odvezu na CUM zbog nanesenih ozljeda, Slaven odgovara potvrdno.

“Samo su mi rekli da idem kući. Pušten sam da šetam gradom i na taj način opet kršim policijski sat, svjestan da me opet može netko zaustaviti i ponovno legitimirati. Nakon toga otišao sam na hitni pregled, sam, jer se nisam osjećao dobro. Čak sam, dok sam hodao do kuće, povratio nekoliko puta…”, priča Slaven te dodaje: “Na CUM-u su evidentirane ozljede glave, udarci po tijelu…”

“Mogu samo reći da mi je drago što su prije svega sve zabilježile kamere, jer da nisu, vjerojatno ništa od ovoga ne bi bilo. Zahvaljujem svim građanima koji su izrazili podršku i nadam se da će ovo otići u pravom smjeru”.

Slaven je potvrdio da je angažirao i odvjetnika, odnosno da pokreće privatnu tužbu protiv dvojice policajaca.

Neslužbeno se doznaje da su dvojica policajaca Bošnjaci od kojih je jedan pripadnik navijačke skupine Red Army, a pretukli su momka Hrvata koji je pripadnik Ultrasa na godišnjicu osnivanja navijačke skupine Ultras.

Pretučeni mladić sin je ubijenog hrvatskog branitelja, ubijenog u hercegovačkom selu Trusina kod Konjica. Godine 1993. dogodio se zločin koji počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH u sukobu s HVO-om. Ubijeno je osamnaest civila Hrvata i četiri zarobljena vojnika HVO-a.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: narod.hr/dnevnik.ba

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.