Objavili da je iza rata Banovinu obnavljalo 26 tvrtki koje uopće nisu bile tamo!

15.01.2021. 20:22:00

Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje koje vodi HDZ-ov Nikola Mažar prvo je odbijao javnosti dati podatke, a onda su objavili popis u kojem su pogriješili 26 imena: Ispričavamo se, pogrešna je elektronska evidencija

Poštovani, ispričavamo se zbog pogrešno objavljene informacije u kojoj je Vaša tvrtka u jučerašnjoj objavi navedena na popisu projektanata i nadzora koji su sudjelovali u obnovi na području Sisačko-moslavačke županije, stoji u mailu koji je večeras dobio jedan od projektanata čije ime je pogrešno objavljeno na popisu tvrtki koje su sudjelovale u obnovi Banovine.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje koje vodi HDZ-ov Nikola Mažar je jučer objavio popis 290 tvrtki koje su bili izvođači radova, nadzornici i projektanti, ali se pokazalo da su prilično pogriješili. Danas su objavili tablicu na kojoj je čak 26 tvrtki koje uopće nije sudjelovalo na obnovi Banovine, nego u sasvim različitim dijelovima Hrvatske, a oni su ih uvrstili na prvotni popis.

Nakon što je USKOK otvorio izvide oko poslijeratne obnove, navedeni ured je prvo odbijao dati informacije o tvrtkama iako nema nikakvog razloga da one budu tajne. Tek nakon medijskog pritiska, premijer Andrej Plenković je naložio da se popis objavi. Iako to uopće ne bi trebalo biti u njegovoj ingerenciji, takve informacije bi trebale biti javne i dostavljati se bez naloga premijera. 

24sata

Tvrtke koje su objavili da su sudjelovale u obnovi, a uopće nisu bile na tom području

Popis je inače kritiziran jer nema niti matične brojeve tvrtki kako bi se mogle lakše identificirati(mnoge su promijenile ime), nema područje koje su tvrtke radile, iznose koje su dobile, vrijeme kada su radile, broj kuća u čijoj obnovi su sudjelovale... Sve bi to trebale biti javno dostupne informacije. Ali i u takvom popisu, državni ured je uspio pogrešno objaviti 26 imena. 

Ali barem su se ispričali.

- Detaljnim pregledom ustanovljeno je da je u elektronskoj evidenciji za 26 tvrtki upisana pogrešna informacija da su u procesu obnove sudjelovali na području Sisačko-moslavačke županije. Dakle, te tvrtke sudjelovale su u obnovi, ali na drugim područjima Republike Hrvatske. S obzirom na to, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje ispričava se svim tvrtkama za koje je objavljena pogrešna informacija te naglašava da je predmetni popis objavljen dana 14. siječnja 2021. godine ispravljen - stoji u objavi na njihovim stranicama.

Izvor: 24sata/Foto: 24sata.hr

Izvorni autor: Ivan Pandžić/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.