Objavljeni svi detalji: Hrvatska kupuje najnovije tenkove Leopard, stare šalje Ukrajini

28.10.2024. 20:35:00

Hrvatski i njemački ministri obrane Ivan Anušić i Boris Pistorius potpisali su u ponedjeljak u Berlinu pismo namjere o isporuci starih hrvatskih tenkova i oklopnih vozila Ukrajini u zamjenu za najmodernije njemačke tenkove Leopard 2A8 u svrhu izjednačavanja standarda unutar NATO-a.

“Hrvatska je pokazala spremnost iz vlastitih redova Ukrajini poslati 30 tenkova i 30 oklopnih vozila. U podršku Ukrajini spada i slanje streljiva. Njemačka će dati svoju financijsku podršku tom projektu”, rekao je Boris Pistorius koji se Hrvatskoj zahvalio na sudjelovanje u koaliciji za pomoć Ukrajini.

Leopardi u zamjenu za tenkove i oklopna vozila

Hrvatska će, kako je nadalje rekao Pistorius, raditi na modernizaciji svog naoružanja te će za te potrebe nabaviti njemačke tenkove Leopard SA8.

“Hrvatska istovremeno masivno investira u modernizaciju vlastitih oružanih snaga i veseli me da želi nabaviti u tu svrhu tenkove Leopard 2 A8. A mi ćemo se pobrinuti za održavanje proizvodnih kapaciteta”, rekao je Pistorius i dodao kako su on i njegov hrvatski kolega o tome danas potpisali pismo namjere.

Njemački ministar obrane je rekao kako je ovaj potez još jedan korak usklađivanju oružanih sustava unutar NATO-a ali i jačanju njemačke industrije.

U priopćenju njemačkog ministarstva obrane se navodi kako će financijska podrška Njemačke projektu slanja hrvatskih tenkova i oklopnih vozila poslužiti kao temelj za nabavku njemačkih tenkova Leopard 2A8.

Hrvatski ministar Anušić rekao je kako je s kolegom Pistoriusom danas govorio o “velikim stvarima”.

“Dogovorili smo zamjenu naše tehnike za zapadnu tehniku: 30 borbenih tenkova M84 i 30 oklopnih vozila M80 bit će do kraja godine upućeno u Ukrajinu. Njemačka će ovu isporuku uzeti kao avans za nabavku do 50 tenkova najnovije generacije 2A8 a koji će se već početi izrađivati i isporučivati Hrvatskoj”, rekao je Anušić nakon susreta s Pistoriusom u Berlinu i dodao kako se prve isporuke njemačkih tenkova očekuju 2026.

On je dodao kako nakon modernizacije hrvatskog ratnog zrakoplovstva i hrvatske ratne mornarice sada dolazi i do jačanja oklopnih snaga.

“Hrvatska velikom brzinom prilagođava svoje obrambene snage zapadnim standardima”, rekao je Anušić.

NSATU nije sudjelovanje u ratu

Njemački ministar obrane Boris Pistorius je pohvalio i suradnju Njemačke i Hrvatske u jačanju istočnog krila NATO-a.

“Zajednički i odlučno se odupiremo prijetnjama Rusije, a to činimo kroz jačanje sposobnosti odvraćanja i obrane na istočnom krilu NATO-a”, rekao je njemački ministar i spomenuo sudjelovanje 140 hrvatskih vojnika koji su stacionirani u Litvi.

Pistorius je rekao da će se Hrvatska s jednom satnijom pridružiti EU Battlegruup 2025. pod vodstvom Njemačke.

Njemački ministar obrane je objasnio da kako sudjelovanje hrvatskih vojnika u NATO sigurnosnoj asistenciji i vježbi za Ukrajinu (NSATU) sa stožerom u njemačkom Wiesbadenu ni u kom slučaju ne znači sudjelovanje u ratnim aktivnostima.

“O NSATU u međuvremenu kruže mnoge priče. No to nije ništa drugo nego, isto kao i Rammstein format, koordinacija pomoći Ukrajini. Pritom se ne radi o vojnom doprinosu pomoći Ukrajini. NSATU nije nikako eskalacija, niti sudjelovanje u borbama na terenu… NSATU nije direktno ili indirektno sudjelovanje u ratu i ja bih bio sretan kada bi u tom projektu sudjelovala i Hrvatska.”

Svejedno tko će u SAD pobijediti na izborima

Njemački ministar obrane je, odgovarajući na pitanje u svezi predsjedničkim izborima u SAD-u, rekao kako će za Europu u svakom slučaju nakon izbora biti promjena.

“U Sigurnosno-političkom usmjerenju SAD-a će svakako biti promjena. Fokus će više ići u smjeru Kine i Indopacifika”, rekao je Pistorius.

Hrvatski ministar je rekao kako Europu ne bi trebao brinuti ishod predsjedničkih izbora u SAD-u.

“Bez obzira na to hoće li pobijediti Kamala Harris ili Donald Trump, problem u Rusiji time neće biti riješen”, rekao je Anušić.

istaknuo je rekao kako Europa ne treba samo snažnu gospodarsku nego i obrambenu politiku.

Istodobno, kako je naglasio, zemlje istočne Europe moraju okončati prijelaz s istočnih vojnih tehnologija na zapadne obrambene sustave.

U hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu bit će poslijepodne, kako je najavljeno, potpisan sporazum između hrvatske tvrtke za proizvodnju specijalnih vozila za razminiranje DOK-ING i koncerna Rheinmetalla AG koji proizvodi i tenkove Leopard.

Izvor: n1/Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.