Od sutra osjetno skuplji plin i struja

31.03.2022. 13:12:00

S početkom travnja u Hrvatskoj će poskupjeti i plin i struja, a uz Vladine mjere prosječno će kućanstvo plin u sustavu javne opskrbe u prosjeku plaćati 16 posto skuplje, dok će električna energija kućanstvima koja koriste javnu uslugu opskrbe poskupjeti za prosječnih 9,6 posto.

Vlada je u prvoj polovici ožujka usvojila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna. Među tim mjerama su izmjene Zakona o PDV-u, odluke o subvencioniranju cijena plina kućanstvima i malim poduzetnicima, o jednokratnoj pomoći umirovljenicima i pomoći socijalno ugroženima. Te i druge mjere bit će na snazi od 1. travnja.

Najavljujući u veljači Vladin paket mjera Premijer je istaknuo kako bi bez tih mjera cijene struje porasle za 23 posto, a plina za 79 posto, dok se mjerama Vlade kod električne energije limitira rast cijena na 9,6 posto, a plina do najviše 20 posto.

“Kako je i najavljeno u prezentaciji paketa mjera za ublažavanje rasta cijena energenata Vlade RH, računi za električnu energiju kućanstava prosječno će od 1. travnja porasti za 9,6 posto, što mjesečno iznosi oko 27 kuna”, naveli su nedavno iz HEP-a na upit Hine.

Taj se izračun, kako su objasnili, odnosi na tipičnog kupca koji koristi javnu uslugu opskrbe (opskrbljivač HEP Elektra), u tarifnom modelu ‘bijeli’, uz omjer potrošnje od 60 posto u višoj i 40 posto u nižoj tarifi i čiji mjesečni prosječni račun trenutno iznosi 283 kune.

Predstavnici HEP-a u medijskih izjava posljednjih dana iznijeli su i podatke kako će prosječno poskupljenje za jednotarifna brojila (‘plavi’ tarifni model) iznositi oko 8,5 posto, a za dvotarifna (‘bijeli’ tarifni model) oko 11 posto.

Većina kućanstava u Hrvatskoj još uvijek je u sustavu javne usluge opskrbe s obzirom da javnu uslugu, po podatcima HEP-a, koristi dva milijuna kupaca kategorije kućanstvo u Hrvatskoj, a na internet stranici HEP Elektre su početkom ožujka objavljene tarifne stavke za kućanstva koje će se primjenjivati od 1. travnja.

Po njihovim izračunima, kućanstvima s jednotarifnim mjerenjem (tarifni model ‘plavi) i prosječnom godišnjom potrošnjom od 2.000 kWh, mjesečni će račun porasti sa 185 na 199 kuna, odnosno za 14 kuna.

Prosječna godišnja potrošnja kupaca s dvotarifnim mjerenjem (tarifni model ‘bijeli’) u 2021. godini iznosila je 3.200 kWh, a njima će, po podacima HEP-a, račun porasti s oko 250 na oko 280 kuna mjesečno, odnosno prosječno za 30 kuna.

Povećanje iznosa mjesečnog računa od 30 do 40 kuna očekuje i kućanstva koja su izabrala tržišnu uslugu HEP Opskrbe – Hepi. “Za kupce koji su izabrali tržišnu uslugu HEP Opskrbe – Hepi (njih oko 73.000), visina tarifnih stavki koje će vrijediti od 1. travnja, utvrđuje se u istom iznosu kao i za kupce na javnoj usluzi. Njima će, ovisno o tarifnom modelu promjena mjesečnog računa iznositi između 30 i 40 kuna”, naveli su iz HEP-a u odgovoru na upite Hine.

Tržišnu opskrbu električnom energijom na hrvatskom tržištu pružaju još i slovenski Gen.I te E.ON Hrvatska, tvrtka u vlasništvu istoimene njemačke kompanije.

I ta kućanstva očekuje poskupljenje električne energije, s obzirom da je Gen-I još početkom ožujka objavio nove iznose tarifnih stavki za energiju, dok su iz E.ON-a poručili da će nove cijene komunicirati sa svojim kupcima.

Vladin paket mjera značajno će ublažiti porast cijene plina pa će plin za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom od početka travnja prosječno poskupjeti za oko 16 posto, dok bi bez tih mjera poskupljenje bilo oko 77 posto, objavila je u prvoj polovici ožujka Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera).

U priopćenju iz Here su naveli kako je jedna od tri komponente krajnje cijene plina za javnu opskrbu, trošak nabave plina porastao za čak 141 posto – s 0,1422 kune po kilovatsatu (kn/kWh) do 31. ožujka 2022. na 0,3425 kn/kWh za razdoblje od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023.

S obzirom na taj rast troška nabave plina, i bez promjene troškova distribucije i opskrbe, prosječna krajnja cijena plina za kućanstva od 1. travnja ove godine raste na 0,4610 kn/kWh (bez PDV-a), ili za 77 posto, naveli su iz Here, uz podatak kako se, ovisno o distribucijskom području, rast kreće od 62 do 89 posto.

No, Vladin je paket mjera, koji uz ostalo obuhvaća i smanjenje stope PDV-a na plin s 25 na 5 posto te odluka o subvencioniranju cijene plina s 10 lipa po kilovatsatu, znatno ublažio taj porast cijene plina, s PDV-om na prosječnih oko 16 posto,

Po podatcima koje je iznijela Hera, sa sniženjem PDV-a na 5 posto te uz potporu od 0,10 kn/kWh, kućanstva u sustavu javne usluge opskrbe plinom će od početka travnja plin plaćati po prosječnih 0,3791 kn/kwh (do kraja ožujka taj je prosjek iznosio 0,3259 kn/kWh).

Za kućanstva s tržišnim ugovorima utjecaj paketa mjera na postotnu promjenu cijene ovisit će prvenstveno o cijeni plina koja je definirana ugovorom, napomenuli su iz Here. A neki su tržišni takmaci i prije nego je Hera objavila nove cijene najavili da oni cijene plina za svoje kupce neće mijenjati do kraja rujna.

Tako su još sredinom veljače iz Grada Samobora najavili da tvrtka Energo Metan neće mijenjati cijene za kućanstva koja s njima imaju tržišni ugovor do kraja rujna ove godine. I predstavnici riječke tvrtke Energo, gdje je, kao i u Samoboru, opskrbu u obvezi javne usluge od travnja prošle godine preuzela Gradska plinara Zagreb – Opskrba, nedavno su najavili da se za kućanstva koja s njima imaju tržišni ugovor cijena neće mijenjati do kraja rujna.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.