Odbor za Ustav zaključio: Predsjednik Sabora nije prekršio Poslovnik kad je zatražio dopunu od Milanovića

11.03.2021. 19:25:00

Pitanje procedure izbora predsjednika Vrhovnog suda nametnulo se i na sjednici Odbora za Ustav, kojem se SDP-ov Arsen Bauk požalio da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković prekršio Poslovnik

'Ja sam jučer na sjednici reklamirao povredu poslovnika Sabora jer smatram da predsjednik Sabora nije postupio u skladu s Poslovnikom kada je predsjedniku Milanoviću vratio dopis. Ovo je pokušaj rušenja dogme o predsjednikovoj nezabludivosti. Akt koji je podnio predsjednik sadrži sve što akt treba sadržavati. Ne mislim da predsjednik Sabora mora noći provoditi besano listajući sve dokumente koje dobiva. Rasprava o izboru predsjedniku Vrhovnog suda traje u javnosti i opće je poznata. Tema je može li predsjednik sabora diskrecijski vraćati predlagatelju, bez ikog drugog akt', kazao je na sjednici Bauk.

Bauk smatra da je predsjednik Sabora trebao uvrstiti u dnevni red prijedlog predsjednika za imenovanje predsjednice Vrhovnog suda. Smatra da je Odbor za zakonodavstvo taj koji je trebao procijeniti je li Milanovićev dopis upućen u skladu s Poslovnikom i zakonom ili nije.

'Ne vjerujem da za svaki akt koji dođe u Sabor Jandroković provodi besane noći listajući jesu li u skladu s poslovnikom i zakonom', dodao je.

Podsjetimo, početkom tjedna Milanović je Saboru poslao svoj prijedlog da se za predsjednicu Vrhovnog suda izabere Zlata Đurđević. Međutim, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatražio je od predsjednika dopunu tog prijedloga, s obzirom na uočene nedostatke. Naime, ako predsjednik Sabora ustanovi da prijedlog akta podnijet Saboru nije sastavljen u skladu s odredbama Poslovnika, zatražit će od predlagatelja da u roku od 15 dana otkloni nedostatke.

Bauk smatra da je Jandroković na taj način povrijedio Poslovnik te je sve prijavio Odboru za Ustav.

Tomislav Tomašević iz zeleno-lijeve koalicije prepričao je svoje iskustvo iz Gradske skupštine kazavši da se nikada nije dogodilo da neki akt koji zadovoljava formu ne bude uvršten. 'A onda je na odboru da zaključi je li on u skladu sa zakonima i statutom', poručio je.

Kazao je da ovo nije rasprava o tome da li je Milanovićev prijedlog u skladu sa zakonom i Ustavom, nego o tome da li je Jandroković prekršio Poslovnik.

Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević kazao je da bi ovakav postupak predsjednika Sabora mogao značiti da on procijenjuje ustavnost i zakonitost prijedloga predsjednika, a za to nema ovlasti.

SDP-ova Vesna Nađ kazala je da je Jandroković trebao samo ocijeniti je li Milanovićev prijedlog u skladu s poslovnikom, za što ona smatra da je. 'On nije trebao ocjenjivati je li prijedlog u skladu s Ustavom i zakonom, nego je trebao to pustiti u proceduru pa neka nadležni saborski odbor to ocijeni', rekla je Nađ.ž

HDZ-ov Branko Bačić kazao je da je ovo prvi put otkad je on u odboru da se raspravlja o povredi poslovnika koja se dogodila izvan sabornice i saborske rasprave. 'Time je kolega Bauk dobio ekskluzivitet. Dotiče se nečega što je napravljeno van rasprave', kazao je Bačić.

'Ovdje nismo da proširujemo ili msanjujemo ovlasti predsjednika Sabora. Niti smo ovdje da se kao ribe hvatamo na udicu za nešto što će kontaminirati Sabor', kazao je SDSS-ov Milorad Pupovac.

Saborski odbor na kraju je zaključio da predsjednik Sabora Gordan Jandroković pravilno primjenio članak poslovnika i time nije odbacio prijedlog za uvršenje u dnevni red, nego je dao rok od 15 dana da se akt dopuni.

Izvor: tportal.hr/Foto: Hrvatski sabor

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.