ODGOVOR D. KOTLARA ‘Moji preci punih 300 godina žive u Zadru, ponosno su ga branili i gradili. Moja obitelj je bila težačka i nikad „gologuzi“ nisu ovim Gradom šetali‘

11.08.2021. 09:39:00

Danijel Kotlar uputio nam je odgovor na "nepotpisano priopćenje Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra u kojem na primitivan način (koji im je svojstven u komuniciranju) napadaju izmišljotinama i podcjenjivanjem". Propćenje su "na uvredljiv način uputili meni kao potpisniku priopćenja Udruge ratnih veterana 7. Domobranske pukovnije Zadar", ističe Kotlar. Odgovor prenosimo u cijelosti.

Prije svega moraju znati da iza potpisanog priopćenja Udruge ratnih veteran 7. Domobranske pukovnije Zadar, ne stoji samo moje ime, već imena velikog broja visokih časnika, dočasnika i vojnika i ratnih vojnih invalida. Moj potpis i ime je u priopćenju Udruge koju nakon smrti našeg predsjednika Danijela Telesmanića Dida, zastupam do izbora novog predsjednika. Vi ste priopćenje uputili samo meni, pretpostavljajući da u našoj Udruzi nema demokratskog načina odlučivanja. U svemu se uvijek dogovaramo i odlučujemo. Pošto ste se u svom odgovor uglavnom bavili samo sa mnom ovaj put vam u svoje ime i odgovaram. 

Prije svega nisam poslao priopćenje sa svojom fotografijom u vojnoj odori već je to izbor uredništva Slobodne Dalmacije koju su izvukli iz arhive, što je neprimjereno s njihove strane. Vi bi to trebali znati ali jedva ste dočekali to nazvati prijetnjom u „vojnoj uniformi“.  Veliki antifašisti, junačine su u priopćenju (ponavljam) Udruge ratnih veteran 7. Domobranske pukovnije Zadar, vidjeli prijetnju. Hrvatski branitelji su se borili za demokratsku državu za razliku od vas koji ste nastavili slijediti i slaviti komunistički totalitarni, zločinački režim.

U našoj Hrvatskoj svi imaju slobodu rada i preko demokratskih stranaka i udruga, raznih skupina i zajednica, koje su vaši idoli koje veličate proganjali, zatvarali i premlaćivali (LGTB zajednicu, demokratske stranke, slobodo misleće pojedince, i dr.). Nisam nigdje spomenuo da bi vašu Udrugu trebalo zabraniti, već štovanje lika i djela notornog ratnog zločinca Josipa Broza Tita, tako da poštujemo demokratsku praksu svih članica Europske Unije kojoj pripada i naša država, jer oni to od nas traže i očekuju.

Dakle jasno i nedvosmisleno osuditi sve zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava počinjenih od totalitarnih režima u koje se ne ubraja samo nacizam ili fašizam, već u jednakoj mjeri i s istim značajkama, i komunizam. Ja sam jasno i nedvosmisleno Antinacist, Antifašist i Antikomunist, jer te tri ideologije su u 20. stoljeću počinila najveća zla u povijesti čovječanstva.

Vi se nikada nećete odrediti prema komunizmu i tu je vaš problem i problem cijele Hrvatske. Ime komunizma prikrili ste u tzv. antifašističke Udruge (nije mi jasno zašto nema antinacizma, iako je daleko najveće zlo u povijesti, valjda jer su komunisti s njima do napada na Rusiju bili u prijateljskim odnosima i dijelili iste vrijednosti). Drugovi  antifašisti i četnički pokret je u Srbiji postao antifašistički. Jedan od istaknutijih antifašista ovog kraja bio je i zločinac Simo Dubajić, koji je opisivao svoj antifašizam klanjem i ubijanjem civila, žena djece i neosuđenih razoružanih vojnika (pretežito Hrvata). Moram naglasiti da su ti zločini rađeni pod istim simbolima kao u Domovinskom ratu,  pod zvijezdom petokrakom. Ima simbolike: u Drugom svjetskom ratu su mijenjali kokarde sa zvijezdom petokrakom, a u Domovinskom ratu obrnuto, najprije petokraka, a kasnije kokarda!

Često spominjete u priopćenju, “časniče“, „kaljate uniformu hrvatske vojske“, (mi kažemo odora hrvatske vojske), “mržnja“ itd... Po ovom ciničnom i pljuvačkom tonu vidljivo je koliko poštujete mene kao hrvatskog branitelja, koji je poput svih branitelja, bez mržnje s krunicom oko vrata izložio svoj život u stvaranju moderne, demokratske i neovisne hrvatske države.

Još jednom ponavljam u vašem prvom priopćenju jasno se vidi da ste ciljano birali velika imena, istaknuta u Domovinskom ratu, prvog predsjednika Franju Tuđmana, Anton Tusa, Petra Stipetića, Janka Bobetka kao antifašiste, a druga imena poput ratnog ministra Gojka Šuška, načelnika Glavnog stožera u vrijeme „Oluje“ Zvonimira Červenka, generala Antu Gotovinu, koji je imao najistaknutiju ulogu u provedbi VRO „Oluje“ izostavili, vi jako dobro znate i zašto! Na to lakonski odgovarate da nećete valjda objaviti cijeli Registar branitelja, pametnom dosta.

Imao sam tu čast da sam sa svima navedenima surađivao i od njih primao zapovjedi i postavljenja na visoke vojne dužnosti i za to bio pohvaljivan i odlikovan. Ja sam za razliku od vas branio svoj Zadar i Hrvatsku, vi ste mogli sudjelovati u Domovinskom ratu, jer su neki od vas par godina stariji od mene, a ima vas i mlađih od mene, niste branili Zadar i Hrvatsku u nametnutom nam Domovinskom ratu.

Prozivate nas da nismo kao Udruga reagirali na postavljanja nekakvih spomenika u Italiji, za to imamo odgovorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova . Svoje junaštvo ističete nekakvim jalovim priopćenjima i pisanim prosvjedima, marginalnim skupinama izvan Hrvatske koji svojataju teritorije naše Domovine. Kad bi bilo ugroze mi dokazani hrvatski branitelji bez obzira na već stariju dob, zajedno s svojim djecom, branili bi naš grad Zadar i Hrvatsku za razliku od vas.

Nikada niste sudjelovali u protokolu odavanja počasti za hrvatske branitelje zajedno s Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata... Zašto? Ne sudjelovanjem  u počasti  s onima koji su temelj moderne, demokratske i neovisne hrvatske države, jasno pokazujete što mislite o hrvatskim braniteljima palim za Domovinu!

I na kraju, moji preci punih 300 godina žive u ovom gradu, pod raznim su državama i režimima dijelili tešku sudbinu ovog grada, ponosno ga branili i gradili, dali ogroman doprinos u kulturi, sportu i znanosti. Moja obitelj je bila težačka i nikad „gologuzi“ nisu ovim Gradom šetali. 

S vama moja polemika završava jer vama su laži, podjele i svađe kruh svagdašnji!

Danijel Kotlar

Izvor: Zadarskilist.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Danijel Kotlar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.