Opasna meduza pojavila se u Jadranu: Znate li što treba učiniti ako vas opeče?

22.06.2022. 15:17:00

Uz obalu zapadne Istre posljednjih dana viđene su meduze, o čemu Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Rovinju zaprima učestale dojave.

”Među opažanjima identificirane su četiri vrste meduza: uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduza Aequorea forskalea, morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduza (Chrysaora hysoscella)”, potvrdio je Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Rovinju.

”Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenje). Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt sa njima”, upozorio je Centar u objavi na Facebooku.

”U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje će samo pogoršati ubod”, objasnili su.

Centar je pozvao građane da im na e-adresu tkogovs@irb.hr ili putem društvenih mreža @CIMrovinj pošalju informacije o svojim opažanjima meduza (fotografija s lokacijom i procijenjenim brojem meduza).

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/ pxhere

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.