Optužnica protiv dvojica bosanskih Srba zbog ubojstva 20 civila u ratu

28.12.2021. 16:57:00

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje tereti za ratne zločine, uključujući ubojstvo najmanje 20 civila bošnjačke nacionalnosti.

Kako je u utorak potvrđeno iz sjedišta državnog tužiteljstva u Sarajevu, optužnica koju je već potvrdio Sud BiH tereti Ranka Draškića (65) iz Rogatice te Savu Manojlovića (55) iz Višegrada za ratne zločine počinjenjene u lipnju 1992. godine na području općine Ilijaš u središnjem dijelu BiH.

Pripadnici paravojnih postrojbi bosanskih Srba su u selu Lješevo kod Ilijaša provodeći kampanju etničkog čišćenja protuzakonito zatočili a potom i ubili najmanje 20 civila bošnjačke nacionalnosti. Među ubijenima je bilo žena i starijih osoba a gotovo sve žrtve bile su iz tri obitelji.

Sve žrtve su strijeljane a njihovi posmrtni ostaci pobacani su u masovnu grobnicu iz koje su nakon rata ekshumirani njihovi posmrtni ostaci.

Osim za teške zločine u Lješevu optužene se tereti i za progone i zatočenje Bošnjaka s drugih dijelova ilijaške općine.

Draškić i Manojlnović uhićeni su početkom prosinca. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.