Orban: Svi mađarski građani i poduzeća neće morati do kraja godine otplaćivati rate kredita

19.03.2020. 14:34:00

U Mađarskoj uvedene ekonomske mjere

Svi mađarski građani i poduzeća neće morati do kraja godine otplaćivati rate kredita, obznanio je mađarski premijer Viktor Orban najavljujući nove mjere svoje vlade u borbi protiv ekonomskih posljedica širenja koronavirusa.

Vlada je uvela i ograničenje maksimalnog iznosa godišnje kamatne stope na sve potrošačke kredite: maksimum je 5 postosnih poena iznad temeljne kamatne stope središnje banke.

Doprinosi iz plaće, trošak koji inače pada na radnike, svedeni su na nulu, a doprinosi na plaće, trošak koji inače ide na teret poslodavaca, bit će “značajno smanjeni”, rekao je Orban.

Zdravstveni doprinosi svedeni su na zakonski minimum, a mirovinski doprinosi ne moraju se plaćati. To vrijedi u gospodarskim sektorima koji su najpogođeniji: turizam, ugostiteljstvo, industrija zabave, sport, usluge u kulturi i prijevoz putnika. Zasad je planirano da mjere vrijede do 30. lipnja.

– To su samo prve, najhitnije odluke, nakon kojih će uslijediti još. Svakoga dana možete očekivati niz novih odluka koje imaju za cilj ponovno pokretanje našeg gospodarstva – rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.