Oštečena i poderana državna zastava na službenom ulazu u Nacionalni park Krka

15.09.2020. 12:33:00

Kako nam javlja čitatelj, na službenom ulazu u Nacionalni park Krka, kolni ulaz Lozovac,  već je nekoliko dana  izvješena hrvatska zastava koja je oštečena, potrgana  i poderana.

Obzirom na to da je u Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, u njenom  člankom 5. propisano "Zabranjeno je  javno isticati   dotrajale, neuredne, poderane ili na drugi način oštećene grb ili zastavu Republike Hrvatske", ovako istaknuta zastave   smatra se prekršajnim kažnjivim djelom.

Naime, isticanje i uporaba zastave Republike Hrvatske nije prepuštena slučaju, već se radi o nacionalnom simbolu i obilježju zemlje čiji je izgled, isticanje i zaštita propisan zakonom.

Ustavom Republike Hrvatske, u članku 11. propisano je da se zastava Republike Hrvatske sastoji od tri boje: crvene, bijele i plave, s povijesnim hrvatskim grbom u sredini. Opis povijesnoga hrvatskog grba i zastave i tekst himne te uporaba i zaštita tih i drugih državnih znamenja uređuje se zakonom.

Zakon koji se spominje u navedenoj odredbi Ustava, a kojim se uređuje opis zastave i zaštita njezine uporabe, je Zakon o grbu zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske

Članak 11. tog zakona kaže kako se zastava Republike Hrvatske ističe:

  1. stalno na zgradama svih državnih organa;
  2. u dane praznika Republike Hrvatske;
  3. u dane žalosti u Republici Hrvatskoj i vije se za trajanja žalosti na pola stijega;
  4. u drugim prilikama utvrđenim zakonom. Zastavu Republike Hrvatske viju brodovi i druga plovila pomorske i unutarnje plovidbe. Potanje propise o vijenju zastave Republike Hrvatske u smislu prethodnog stavka propisat će Vlada Republike Hrvatske.

Iz objave:

"Hrvatska zastava na glavnom službenom ulazu u Nacionalni park Krka, kolni ulaz Lozovac, posjet Skradinskom buku, snimak od jutros. Nezakonit i skandalozan odnos JU NP Krka prema državnom obiljezju!"

Izvor: PDN/Foto:PDN

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.