OTKRIVAMO ŠTO SE SKRIVA IZA VUČIĆEVOG DANKE DEUTSCHLAND Jurčević: Hrvatska se sve više utapa u 'srpskom svijetu', a turneja Angele Merkel trebala bi osnažiti taj proces

15.09.2021. 09:18:00

Njemačka kancelarka Angela Merkel započela je u ponedjeljak u Beogradu svoju zapadnobalkansku turneju, a prvi u nizu razgovora je bio onaj s tamošnjim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji drži da je njezin dolazak "velika čast za Srbiju". 

Njemačka kancelarka poručila je na konferenciji za novinare da je s predsjednikom Srbije razgovarala o unutarnjoj politici, potrebama za reformama, otvaranju novih poglavlja u pregovorima s EU. Srbijanski predsjednik istaknuo je i kako Njemačkoj kao i kancelarki Merkel duguju zahvalnost za ekonomski razvoj.

"Pričali smo i o dijalogu s Prištinom i slažemo se da je kompromisno riješenje i mir jedini način i put u budućnost", kazao je Vučić koji tvrdi kako još puno toga moraju napraviti. Osvrnuli su se i na Kosovo te je Vučić spominjao priznanje Kosova kao jedan od uvjeta za primanje u EU, smatra kako je neophodno naći kompromis.

Zašto je Merkel za kraj mandata izabrala baš balkansku turneju i to u Beograd i Prištinu? Što to znači za Hrvatsku? Je li to povezano s nedavnim posjetom austrijskog kancelara Sebastiana Kurza te izlaže li se Vučić svojevrsnoj opasnosti čineći odmak od Rusije, a približavajući se Njemačkoj, samo su neka od pitanja na koje je za portal Direktno odgovore dao ugledni povjesničar Josip Jurčević.

"Turneja Angele Merkel nema nikakvu osobnu dimenziju nego je dio geostrateških i političkih interesnih igara njemačke države i širih germanskih interesa u kojima je bitna karika i Austrija. U najširem smislu, sadašnji potez Merkel može se promatrati u kontekstu tradicionalnih imperijalističkih interesa Njemačke koja se kasno ujedinila 1871. Naime, tako je zakasnila sudjelovati u procesu ranije kolonijalne podjele svijeta pa od tada čini različite pokušaje da bi to nadomjestila. Između ostalog, to je jedan od glavnih uzroka oba svjetska rata, koja je velikim dijelom pokrenula Njemačka", objasnio je povjesničar Jurčević.

"Cijelo vrijeme, jedan od glavnih smjerova širenja njemačkih ineteresa prema istoku i jugu, tj. prema azijskom i afričkom prostoru ide preko jugoistoka Europe, a simbolizira ga stara ideja o prometnom željezničkom povezivanju Njemačke s Bagdadom. Stoga, nakon ujedinjenja njemačke države prije tridesetak godina kada se Njemačka kao velika sila vraća na svjetsku pozornicu premošćujući sankcije zbog uloge u Drugom svjetskom ratu, možemo pratiti intenzivnu penetraciju svih sastavnica njemačkih interesa na prostoru država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

To se najlakše prepoznaje u velikoj političkoj ulozi Njemačke u međunarodnom priznavanju Hrvatske i Slovenije te slijedom toga sustavnom instaliranju mreže njemačkih gospodarskih, sigurnosnih, kulturoloških, medijskih i ostalih interesa", naglašava naš sugovornik te nastavlja objašnjavati svoju izjavu. 

"Hrvatska je u protekla tri desetljeća velikim dijelom bila pokrivena i podređena tim interesima, bilo preko državnih i privatnih institucija Njemačke i/ili Austrije, bilo preko EU instrumenata i mehanizama u kojima dominiraju njemački interesi. Radi ilustracije, prisjetimo se primjerice sudbine te sigurnosnog  i poslovnog značaja T-coma ili svih brojnih legaliziranih i kriminalnih gospodarskih, političkih i inih pothvata Sanaderove i Plenkovićeve vlasti, a koje su povezani s germanskim ineteresima u Njemačkoj, Austriji i EU institucijama".

Dotaknuo se i teme Mustača i Perkovića.

"Prisjetimo se i odlučujuće uloge Njemačke u pristupnom procesu i konačnom prijemu RH u EU, te važne, dramatične i duboke intervencije Njemačke preko procesuiranja Mustača i Perkovića. U svemu naznačenom, posebnu stvarnu i simboličku ulogu imala je političarka Angela  Merkel te njemački kadrovi u EU.  Diktature i velaizdajnička djelovanja Sanaderovih i

Plenkovićevih klanovskih korumpiranih struktura u značajnoj mjeri su se oslanjale na sve vrste njemačkih struktura u Njemačkoj i EU, pa je tako HDZ postao dio Europske pučke stranke, a instaliranje i održavanje malih diktatora Sanadera i Plenkovića na čelu HDZ-a i vlasti u RH.

Tragikomičnost i ponižavajući položaj RH očitovao se u Junckerovom skandaloznom javnom štipanju Plenkovićeve stražnjice. U svakom slučaju RH je pokorena", kaže naš sugovornik.

'Srbija se najviše okoristila u globalnim strateškim igrama'

S druge strane, ističe Jurčević, Njemačka je protekla tri desetljeća s istom koncepcijom djelovala i u drugim državama jugoistočne Europe, uključujući i Srbiju. "Najdublji i najširi strateški prodor njemačkih interesa u Srbiji događao se i javno očitovao u vrijeme vlasti Zorana Đinđića koji je bio njemački student, pa su uzroci njegove smrti povezani i sa složenošću svih interesa kojima nije odgovaralo da njemački interesi imaju tako jaku liniju u Srbiji", naglašava Jurčević objašnjavajući i trenutno približavanje Srbije Njemačkoj.

"Za razumijevanje turneje Merkel važno je znati da se Srbija od svih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, u tri protekla desetljeća, u svakom pogledu najviše okoristila u

globalnim strateškim igrama. To se politički očituje u nagrađivanju srbijanske agresije priznavanjem zločinačkog entiteta Republike Srpske, a gospodarski u golemim investicijama, kreditima i donacijama koje se sa svih strana - iz zapadnog svijeta, Rusije i Kine - slijevaju u Srbiju, a glavni je cilj tko će Srbiju privući na svoju stranu.

U tom globalnom sučeljavanju Njemačka ima višeslojnu i kontradiktornu ulogu jer je, tradicionalno i aktualno, istovremeno usko povezana i sa zapadnim svijetom i s Rusijom", rekao je Jurčević.

Istaknuo je i da se takav kontradiktoran položaj Njemačke proteklih godina mogao pratiti na velikim oscilacijama u odnosima između s jedne strane SAD-a i s druge strane Njemačke i EU. Kao najaktualniji istaknuo je problem Sjevernog toka 2 - plinovoda između Rusije i Njemačke.

"Sva ta globalna događanja mogla bi se nazvati kontroliranim kaosom, u kojem se postupanje svake države, osim RH, prvenstveno rukovodi svojim nacionalnim interesima. Na taj se način treba promatrati svrhu i ciljeve turneje Angele Merkel po Srbiji i Kosovu, kao i položaj RH ne samo u toj turneji nego i u cijeloj globalnoj igri kojoj je turneja sastavni dio, tj. jedan korak. Odnosno, sve države, uključujući i Srbiju, su subjekti te igre, a samo RH je objekt s kojim se manipulira i koji je pripremljen da bude dio cijene s kojim se privlači Srbiju. To se jasno može pratiti tri desetljeća iz postupne sve veće dominacije velikosrbijanskih interesa u

državnim i društvenim institucijama RH, a Plenkovićev režim je to dogurao do vrhunca servilnosti Pupovčevom i SPC-ovom klanu koji su glavni predstavnici velikosrbijanskih interesa u RH", istaknuo je.

'Srpski svet'

Jurčević smatra da se na taj način Republika Hrvatska sve više utapa u "srpskom svetu", u kojem će RH prema beogradskom režimu imati kolonijalni položaj slično kao i u dvije propale Jugoslavije. "Ne radi se tu o nekoj apstraktnoj tzv. teoriji zavjere, nego o veoma konkretnim interesima, koje je nedavnom nasilnom akcijom 'srpskog sveta' platila Crna Gora, bez ikakve preventivne zaštitne akcije ili postreakcije zapadnog svijeta, a naročito NATO-a kojeg je članica Crna Gora", upozorio je.

"Kapitulacija RH pred 'srpskim svetom' događa se za sada 'mekim' sredstvima zahvaljujući veleizdajama u institucijama RH, a turneja Merkel trebala bi osnažiti taj proces kako u RH tako i u BiH. Hoće li se buduća događanja u jugoistočnoj Europi nastaviti razvijati tim smjerom ovisi o nizu čimbenika, a kad se radi o RH sudbina je još uvijek pretežito u rukama hrvatskih građana, koji znanjem, samosviješću i legitimnim djelovanjima mogu i imaju pravo učiniti korjenite promjene u institucijama svoje države te RH iz okupiranog objekta pretvoriti u suverenistički subjekt događanja", zaključio je Jurčević za Direktno.

Izvor: Direktno

Izvorni autor: bl/FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.