Otkrivamo: U sefu Nataše Sekulić, prijateljice suca Vekića, istražitelji našli pola milijuna kuna

13.07.2021. 09:30:00

U sefu je bilo i kunskih i eurskih novčanica, a istražitelji ga dovode u vezu s nerazmjerom imovine u odnosu na primanja Nataše Sekulić

Policijski istražitelji prošli su tjedan u sefu koji je u poslovnici Zagrebačke banke u Osijeku otvoren na ime Nataše Sekulić, prijateljice nedavno uhićenog suca Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vekića, pronašli oko 500.000 kuna.

image
Nataša Sekulić
 Privatni album

Podsjetimo, Vekić je prije pet tjedana sa svojim kolegama Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem uhićen zbog sumnje da je izravno i posredovanjem, također privedenog, osječkog poduzetnika Drage Tadića uzimao mito od Zdravka Mamića kako bi se na osječkom sudu u kaznenim postupcima protiv Mamića i ostalih optuženih za nezakonito izvlačenje novca iz Dinama donijele odluke u korist optuženih. Mamić je na "presici" u ožujku, kad je prvi put javno iznio optužbe protiv osječkih sudaca, Natašu spomenuo čak 31 put.

U njezinu su se stanu nekoliko puta, ustvrdio je Mamić, sastajali on i Vekić, a Nataša i njezina kći s Vekićem te Mamićem i njegovom suprugom Marinom bilo su zajedno i na proslavi Nove godine u Dubaiju, što je financirao, kako sam tvrdi, Zdravko Mamić. Pričao je Mamić da im je i osobno davao novac za shopping, plaćao večere, smještaj i boravke u hotelima na moru, u BiH... U konačnici, kad se 9. lipnja 2021. dogodila velika akcija USKOK-a, Vekić je uhićen upravo u Natašinu stanu.

Financiranje stana

Dosadašnji izvidi, pak, pokazali su da je i kod Vekića i kod Nataše utvrđen nerazmjer imovine u odnosu na zakonita primanja, a pronalazak novca u sefu novi je detalj u ovom slučaju.

Prema našim informacijama, u sefu je bilo i kunskih i eurskih novčanica, a istražitelji ga dovode u vezu s nerazmjerom imovine u odnosu na primanja Vekićeve prijateljice. Naime, Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija tijekom izvida kod nje je utvrdio nerazmjer imovine u odnosu na zakonita primanja u razdoblju od 2017. do 2020. godine u iznosu od 537.429,73 kune. Treba napomenuti da je taj iznos utvrđenog nerazmjera izračunat bez sada pronađene gotovine od oko pola milijuna kuna u njezinu bankovnom sefu.

Osim toga, istražitelji osnovano sumnjaju, i to na temelju izjava susjeda i predstavnika stanara, i da je Vekić stvarni vlasnik stana na adresi u Gundulićevoj ulici u Osijeku, a koji se u zemljišnim knjigama vodi kao vlasništvo njegove prijateljice. Tamo se navodi i da je ona stan kupila u kolovozu 2018. za 375.000 kuna, no iz izvješća Porezne uprave proizlazi kako da nije mogla financirati kupnju tog stana sredstvima ostvarenim legalnim primanjima.

Nerazmjer je utvrđen i kod samog suca Vekića za razdoblje od 2017. do 2021. godine i to u iznosu od 733.078,95 kuna, od čega se većina - 638.936,24 kuna odnosi na 2017. godinu. Za Vekića je također, kako se navodi u istražnom rješenju, utvrđeno i da je ostvario gotovinske uplate kojima nije moguće utvrditi porijeklo i to 356.591,97 kuna u 2017. godini, 335.444,03 u 2018., 125.571,93 u 2019. te 44.042,46 u 2020. godini.

Obrana sa slobode

Podsjetimo, nakon što su završila ispitivanja svih svjedoka u istrazi, Vekić je prošli tjedan pušten iz istražnog zatvora u Remetincu te će se u daljnjem postupku braniti sa slobode, ranije su iz istražnog zatvora pušteni i sudac Kvesić te uz jamčevinu Tadić, a za Krušlina istražni zatvor nije ni određen. Zdravko i Zoran Mamić, koji su također obuhvaćeni istragom kao osumnjičenici, pak, istražni zatvor nisu ni iskusili, jer su u BiH.

S obzirom da za oko 500.000 kuna pronađenih prošloga tjedna u bankovnom sefu Nataša Sekulić navodno nema pokriće u zakonitim prihodima, sumnja se da bi se moglo raditi o sredstvima koja potječu od kaznenog djela, odnosno od mita koje mu je, prema optužbi, predavao Zdravko Mamić, pa je novac privremeno oduzet. Mamić je, inače, u svojim izjavama tvrdio da je sucu Vekiću predao ukupno blizu 400.000 eura za njega osobno, a dijelom i za njegove kolege na osječkom Županijskom sudu Antu Kvesića i Darka Krušlina. Prema optužbi USKOK-a, predao mu je "najmanje 370.000 eura".

Izvor: jutarnji.hr

Izvorni autor: Nikola Patković/Foto:Privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.