Otkriveno je zašto se dogodila avionska nesreća nakon koje je ministar Krstičević podnio ostavku

21.09.2020. 15:27:00

U padu aviona poginula su dvojica pripadnika Hrvatske vojske

Pad školskog aviona Zlin 242 L, u kojem su smrtno stradali natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić, dogodio se u trenutku kada su piloti izvodili figuru “zvono” u sklopu obuke akrobatskog letenja. U jednoj etapi izvedbe avion je izgubio uzgon i pao u kovit, vrtložno kretanje prema tlu.

Međutim, umjesto da upravljačku palicu gurne prema naprijed, kako bi oborio nos aviona i dobio na brzini, pilot Novković je zadržao palicu prema sebi, tako da avion nije dobio potrebno opstrujavanje krila za izlazak iz kovita i povratak u normalan let. Avion je prije udara ostao bez progresivne brzine kretanja, naprosto je “stao” u zraku, i praktički u slobodnom padu tresnuo na suhozid, a potom se zapalio.

Ovako okolnosti pada školskog aviona Zlin 242 L u Biljanima Donjim kod Benkovca opisuje sugovornik Slobodne Dalmacije koji je imao priliku vidjeti videozapis posljednjeg leta dvojice pilota. Cijela situacija u kojoj su se zatekli natporučnik Novković i poručnik Jagatić trajala je manje od minute. Pretpostavlja se da su zvono izvodili na visini nižoj od propisane, koja Novkoviću, iako iskusnom pilotu, nije omogućila prostor za potreban manevar, dodaje Slobodna, čiji sugovornik kaže i kako je avion u kojem su piloti letjeli kada im se dogodila nesreća vrlo osjetljiv za upravljanje. Nakon ove nesreće ostavku je podnio ministar obrane Damir Krstičević.

Instruktor je bio iskusan pilot

Nesreća u kojoj su poginuli natporučnik Novković i polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Jagatić dogodila se 7. svibnja kod Biljana Donjih. Novković je bio pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. T Od 2019. pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru.

Poručnik Jagatić bio je pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. Rođen je 1995. u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

Izvor: Telegram.hr/Foto:telegram

Izvorni autor: Vedran Vrabec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.