OTVORENA IZLOŽBA RATNOG PUTA GROMOVA U DUGOM SELU

16.05.2023. 20:18:00

U Dugom Selu se održalo obilježavanje 32. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Dana 15. svibnja 1991. godine ustrojena je 2. gardijska brigada Gromovi. Obljetnica se obilježava u Petrinji u vojarni koja je dobila ime po Predragu Matanoviću, jednom od zapovjednika brigade koji je poginuo u oslobađanju grada u Oluji. 208 pripadnika Gromova je poginulo u Domovinskom ratu, a njih oko 1.200 je ranjeno.

Danas, 16. svibnja 2023. godine, a u sklopu obilježavanja, svečano je otvorena izložba ratnih fotografija 2. gardijske brigade „Gromovi“ u prostoru KIC-a u Dugom Selu. „Želja nam je da ovom izložbom građanima pokažemo dijelove ratnoga puta jer smo vezani za ovo područje. Odavde smo krenuli u čitavu Hrvatsku. Ovo je jedno malo hvala za sve što su građani Dugog Sela napravili za nas“, rekao je umirovljeni pukovnik, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec.

Na izložbi su prikazane 54 fotografije koje prikazuju ratni put Gromova u Domovinskom ratu. Fotografije su prikupljene na razne načine, a dio su i monografije brigade te prikazuju kako je pripadnicima bilo na terenu. „Polazim od sebe gledajući ove fotografije, i uz vremenski odmak sve mi je teže prikrivati emocije. Uz priče i zajedničko druženje prisjećamo se tih dana uz emocije, ali sada i osmijeh. Naš znak je stisnuta šaka, ali neka ta šaka bude šaka zajedništva.“

Ratni put Gromova započeo je u lipnju 1991. na Mostu mladosti zaustavljanjem tenkova JNA, pa na Ljubovo, a potom je daljnji ratni put brigade odredio razmještaj postrojbi. Sudjelovali su i u obrani Karlovca, u borbama na Banovini i na Banskoj Posavini, branili su Petrinju, Sisak, Sunju. Uz to sudjelovali su u operacijama na deblokadi južnog bojišta, a dali su izniman doprinos u vojno-redarstvenim operacijama Maselnica, Bljesak, Oluja i Una. „Naš grad ima svoju povijest preko 2. gardijske brigade Gromovi. Kao dragovoljac sudjelovao sam u operacijama oslobođenja Hrvatske i to je ostalo vječito u mom srcu. 230 pripadnika brigade bilo je iz Dugog Sela. Nakon svih ovih godina, generacijama ostavljamo osmijeh i dvije riječi – sloboda i ljubav; sloboda prema svom narodu i državi i ljubav prema svima. Meni ostaje jedna jedina dužnost – kako naučiti našu djecu, buduće generacije da vole ovu zemlju i da u njoj ostanu, da se ne isele, kako im usaditi ljubav prema domovini i stav da je ovdje najbolje“, gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian.

Naš ratni put brigade je izuzetan po uspjesima, bojištima, doprinosu pobjedi i oslobađanju zemlje, osiguranju mira. Dugo Selo nam je bilo strategijski trokut za zaštitu okolnih krajeva. Zahvaljujem svim građanima na pružanju pomoći. Svaki pripadnik dao je svoj doprinos, a ove fotografije govore više od tisuću riječi“, kazao je general Vlado Šindler.

Izložba će biti otvorena do petka 19. svibnja 2023. od 10 - 18.00 sati ( uz prethodnu najavu na mob 095 845 0786 – Milenko Tolić).

Središnja svečanost obilježavanja održat će se u subotu, 20. svibnja 2023. godine koja će započeti svetom misom u župnoj crkvi Sv. Martina, Josipa Zorića 82, Dugo Selo u 10.30 sati. Nakon mise formirat će se kolona za mimohod koji će se uputiti od centra Dugog Sela, do spomenika palim hrvatskim braniteljima (ispred dugoselske Pošte).

Kod spomenika će se položiti vijenci ( 11.45-12.00), nakon čega će u 12.00 sati započeti svečana akademija u Dvorani KUD-a „Preporod“ (Josipa Zorića 23A).

Završetku svečane akademije nastavlja se zajedničko druženje na platou ispred Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo (Josipa Zorića 21A) uz vojnički grah i tamburaški sastav.

Izvor: Nives Polovina Barun

Izvorni autor: Nives Polovina Barun

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.