OVO JE TRENUTAK KAD JE ZAPELA ZA ‘POTEZNU’! Danas je doktorica znanosti. Priča izvidnice Ljiljane je fenomenalna

23.06.2021. 18:20:00

LJILJANA ZMIJANOVIĆ

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović ovih je dana ponosno proslavila godišnjicu osnutka slavne 113. brigade u čijim je redovima bila obučeni izvidnik:

“Ponos je bio nositi odoru i biti brigadni izvidnik ‘Breze’. Živima na čast, poginulim ratnicima na slavu. Zaogrnuo ih hrvatski stijeg u visinama”, emotivna je Ljiljana, “fajterica” bez premca čiji bogati ratni put koji je pregazila sa snajperom na ramenu, kaže nam, “nije na njoj ostavio psihičke posljedice niti ima dijagnosticiran PTSP.”

Facebook

U borbi za prilagodbu mirnodopskom životu, Ljiljani Zmijanović je najviše pomogao rad na samoj sebi, učenje i naobrazba. Iako uz sve kvalifikacije i status hrvatske braniteljice nije postala ravnateljicom nacionalnog parka “Krka” za koji je bila najizgledniji kandidat, ova bivša vojnikinja ne očajava već ide dalje. Tako nije propustila ni proslavu akcije Maslenica pri čemu je odala počast onima kojih danas više nema, a koji su po njenim riječima “sagradili zdenac slobode”:

Facebook
Briljantan ratni put

“Rušili su naše crkve, a mi smo ih izgradili… Ubijali su narod naš, a mi smo opstali. Raj se stvoren da rajem i ostane”, biranim riječima priča o poginulim suborcima.

U borbeni sektor dr. Zmijanović uključila se 1991. godine:

“Obzirom da sam studirala u Opatiji bilo je logično da se prijavim baš u postrojbe koje su novačile na tom području i tako sam dospjela na ličko ratište. Tu sam prošla obuku i borbeno djelovanje kao pripadnik interventnog voda HOS-a. U proljeće 1992. sam prešla na šibensko ratište kao brigadni izvidnik 113.brigade, do konca lipnja 1993.”, ispričala je.

U početku je bila na Ličkom Ribniku na poznatom položaju ‘Hotel granata’, a kasnije je prešla u interventni vod na Dukovac – položaj ‘Grobnica’.  Ljiljanin najteži zadatak bio je osiguranje minera na Dukovcu:

Facebook
Naletavanje na minu

“Minirali su na potoku, gdje nam je neprijatelj neprestano prilazio. Odjednom smo se našli pod unakrsnom snajperskom vatrom. Jedan iz neposredne udaljenosti je prikovao ovu dvojicu suboraca na minama u potok Nastojala sam bočnim kretanjem približiti se snajperistu i paljbom iz FALa omogućiti izvlačenje suboraca. Snajper s desnog boka je imao bolju poziciju i neprestano nas tražio. Zbog intenziteta borbe ostala sam bez municije. Jedina mogućnost je bila da pretrčim čistinu po dubokom snijegu do rezervnog položaja na kojem se nalazila strojnica na lafetima, na tom položaju zbog manjka ljudi nikoga nije bilo. Iz strojnice nikada nisam pucala. Zgrabila sam oružje nasumce počela pucati po položaju bližeg snajpera. Morali su pretrčavati,  jedan je bio lakše ranjen, dao mi je svoju pušku i nastavili smo uspješno izvlačenje”, ispričala je jednom prigodom za Braniteljski portal.

Ljiljana je svoje suborce poslije ove gadne situacije izvela iz minskog polja iako je ovdje na fotografiji zapela za potezni najlon, ali je na poziv svoga suborca stala i to joj je spasilo život.  Njezin suborac ovaj stresni i po život opasan trenutak ovjekovječio je fotografijom.

Foto: Facebook

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Facebook

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.