Pad drona: “Samo fali da NATO osnuje povjerenstvo da se vidi tko je zakazao”

13.03.2022. 15:46:00

Aktualne događaje u Točki na tjedan komentirale su novinarka portala Dnevnik.hr Lana Ružičić i kolumnistica portala Net.hr Đurđica Klancir.

Govoreći o padu drona u Zagrebu, Klancir kaže kako su sve instititucije prekasno reagirale u situaciji pada drona na glavni grad.

“Sjetite se terorističkih incidenata u Njemačkoj, policija konstantno informira građanstvo. Mi to nismo dobili, mi smo jutro nakon incidenta predugo čekali na izjave nadležnih službi i političara. Mi već treći dan ne znamo… Znamo odakle je došlo. I Ukrajina i Rusija tvrde da nisu to poslale. Posebno zabrinjava i doista je opasna ova spekulacija je li bilo eksploziva. Oko ovakvih tema se mora precizno komunicirati. Veliki je problem ova spirala nesigurnosti u kojoj živimo već dugo i koja se sad pokazala našem dvorištu”, govori. Ona kaže da izjave šefa NATO-a Jensa Stoltenberga nisu nikoga umirile ni povećale pouzdanje u sigurnost NATO-a.

Ružičić kaže kako se nije previše iznenadila kontradiktornim izjavama iz MORH-a. “U noći pada su mediji mogli samo spekulirati. Usred Zagreba se srušilo nešto, imamo NLO, palo je pored studentskog doma… Nakon četiri sata, policija objavi priopćenje koje glasi ‘našli smo krater’. Krater smo već svi vidjeli. Nakon četiri sata kažu da su našli krater. Bravo, čestitam. I uz to imaju potrebu reći medijima da ne objavljuju neslužbene informacije i građanima da ne objavljuju na društvenim mrežama. Onda, nakon 12 sati oni stanu pred građane koji čekaju 12 sati da im se kaže što se dogodilo. I onda opet imamo oprečne informacije”, govori.

Klancir je podsjetila kako se godinama već govori da segmenti HV-a trebaju modernizaciju, s posebnim naglaskom na protuzračnu obranu. “Ovdje se, naravno, ponovno aktualiziralo pitanje PZO-a, ali Hrvatska je članica NATO-a i te neke segmente obrane smo prepustili u ruke NATO-a, Hrvatska plaća značajna sredstva za obranu kako članica NATO-a. Pokazala se jedna zastrašujuća slabost. Vrijeme je za propitivanje gdje smo mi na toj skali kao članica NATO-a. Jesmo li mi manje važni? Kako je moguće da je letjelica prošla kroz Rumunjsku, Mađarsku i da NATO koji bdije nad tim nebom nije reagirao ili nije javio Hrvatskoj? Nažalost, i mi laici smo sad saznali da se u sedam minuta ne može ništa napraviti, da je MIG-ovima potrebno 15 minuta…”, govori Klancir.

“Razumijem da treba neko vrijeme da se dignu MIG-ovi. Možda je i dobro da se nije alarmiralo tu noć, ali reći da smo pratili letjelice, onda je ona pala i mi nismo nikom javili… To je stvarno previše”, kaže Ružičić.

“Uljuljkali smo se u NATO i ovo nam je veliko upozorenje i škola. Moramo se ponovno pozicionirati u NATO-u i reći da smo mi jednako važni. Samo fali da, kako to biva u Hrvatskoj, NATO osnuje povjerenstvo pa da se vidi tko je zakazao”, govori Ružičić.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Meteorska kamera Roč (Istra)

Izvorni autor: N1/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.