PAKRAC: SPOMENIK POGINULIM “TIGROVIMA” OŠTEĆEN DAN NAKON POSTAVLJANJA!

01.09.2020. 12:33:00

Iz Policijske uprave požeško-slavonske izvijestili su kako je u razdoblju od 29. do 30. kolovoza ove godine u mjestu Donji Čaglić nedaleko od Pakraca, u Ulici Roberta Žilija, nepoznati počinitelj (ili više njih) oštetio spomenik posvećen poginulim hrvatskim braniteljima.

Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem ovog nedjela.

Kako doznaje Compas.hr od Zorana Josipovića, predsjednika Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrova” Podružnice Požeško-slavonske županije, nepoznati vandali su tijekom noći oštetili spomenik trinaestorici poginulih pripadnika “Tigrova” na lipičkom ratištu 1991. i 1992. godine, a koji je tek prekjučer postavljen na prostoru ispred Poduzetničkog inkubatora u Donjem Čagliću.

Tigrovi su sudjelovali u akciji Orada, kako je nazvana operacija oslobođenje mjesta Lipik 6.12.1991. Grad je pao u ruke jedinica JNA i Banjalučkog korpusa, a 600 hrvatskih vojnika uz podršku tenkova i topništva vratila je Lipik pod hrvatski suverenitet. U oslobađanju su sudjelovale postrojbe iz Lipika, Čakovca, Zaboka, te postrojbe MUP-a RH. Lipik je bio prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Prethodila joj je akcija Orkan s generalom Rudijem Stipčićem na čelu, a predvodili su je pripadnici 1. brigade Zbora narodne garde “Tigrovi”, uz mnoge postrojbe rezervnih brigada, samostalnih bataljuna kao i hrvatske policije.

U akciji je poginulo 184 hrvatska branitelja, a ranjeno ih je 595. Na agresorskoj, srpskoj strani poginulo je 516, a ranjeno njih 615.

Akcijom Orkan ’91 oslobođena je cijela Bilogora sa nekoliko jakih srpskih uporišta od kojih je najveće bilo Miokovićevo (današnji Đulovac). Oslobođen je i Papuk, najveća gora zapadne Slavonije, koje su munjevitim pobjedama osvojile virovitička, slatinska i požeška brigada. U povlačenju iz Voćina, starog hrvatskog gradića na Papuku, srpske milicije napravile su veliki zločin. 15. prosinca 1991. ubili su 43 civila, od kojih je bilo 15 žena. Masakr su napravile postrojbe iz Srbije „Beli orlovi“, a čiji je vođa dugi niz godina bio četnički vojvoda Vojislav Šešelj. Generalni tajnik Srpske radikalne stranke bio je sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:compas.hr

Izvorni autor: Compas.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.