Partizanski napad na ruskom teritoriju: Zarobljeni ruski vojnici i otvaranje pregovora s guvernerom Belgoroda

04.06.2023. 18:41:00

Ukrajina poriče povezanost s partizanskim jedinicama koje napadaj Belgorod

Proukrajinske, odnosno antikremaljske partizanske jedinice sastavljene od ruskih državljana, tvrde da su danas zarobile dvojicu pripadnika ruske vojske. Legija za slobodu Rusije, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci više puta napala rusku regiju Belgorod, te jedinica poznata kao Ruske dobrovoljački korpus, sada nude razmjenu dvojice zarobljenika, piše Telegram.hr.

Zauzvrat traže sastanak s guvernerom oblasti Belgorod. Guverner Vječeslav Gladkov kazao je da je otvoren za sastanak u mjestu Šebekino. Pritom jamči sigurnost svima s protivničke strane koji žele doći na sastanak, ali pod uvjetom da su zarobljeni vojnici živi.

“Najvjerojatnije su ih ubili, koliko god mi teško bilo reći to. No, ako su živi, Šebekino, sutra, od 17 do 18 sati”, kazao je Gladkov.

Jak napad u okolici Belgoroda

Belgorodski guverner objavio je ranije danas da se vode borbe u Novaji Tavolžanki, mjestu pokraj ukrajinske granice. Kazao je da se ruske snage bore s ukrajinskim saboterima. Ranije su u sukobe u tim područjima bile uključene milicije koje danas tvrde da drže ruske vojnike. Do posljednjih sukoba prije današnjeg dana došlo je u četvrtak.

Smještena u blizini rusko-ukrajinske granice, Novaja Tavolžanka jedno je od najvećih sela u okrugu Šebekino u oblasti Belgorod. Guverner je jutros kazao da su Ukrajinci granatirali okolicu tog mjesta. Granatiranje je navodno izazvalo požare u blizini tržnice, u stambenim četvrtima i u blizini žitnice u Šebekinu.

Prema riječima guvernera, u napadu diverzanata ubijen je jedan civil iz sela Kozinka, a ranjeno je 13 osoba.

Ukrajina poriče povezanost

Legija za slobodu Rusije nastala je u proljeće 2022. Bori se “unutar redova ukrajinske vojske protiv Putinove oružane bande”, tvrde predstavnici te jedinice. Ukrajina je porekla povezanost s ovom skupinom i naglasila da u napadima na teritoriju Ruske Federacije sudjeluju samo ruski državljani. No, predstavnici paravojne postrojbe tvrde da su povezani s ukrajinskom vojskom.

Ruske dobrovoljačke postrojbe je osnovao ultradesničarski ruski nacionalist. Pripadnici te formacije uglavnom su ruski desničari, protivnici Putinovog režima. Prije nekoliko dana, jedan od zapovjednika partizanskih postrojbi, poznat kao Caesar, u intervjuu za The Times kazao je kako je dugoročni cilj njegovih suboraca osvajanje Moskve.

Izvor: Telegram.hr/Foto:Ilustracija/screenshot/Legija za slobodu Rusije

Izvorni autor: PDN/Telegram.hr/Katarina Knežević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.