PAVKOVIĆ: GOSPODINE PLENKOVIĆU, ZAŠTO SVOJ OTOK NEMAJU BRANITELJI?

24.09.2021. 15:07:00

Piše: Mladen Pavković/Tjedno.hr

Hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata na cijeloj Jadranskoj obali nemaju svoje mjesto, a još manje „svoj“ otok. Međutim, obitelj Rade Šerbedžije već 21 godinu uživa na otoku Mali Brijuni, biseru Jadranskog mora. Taj otok, inače drugi po veličini brijunskog arhipelaga, čija površina iznosi 108,85 ha, a dužina obalne linije 8,25 km, izgleda da je „doživotno“ poklonjen obitelji Šerbedžija, odmah po njihovu povratku u Hrvatsku (nakon završetka Domovinskog rata), iako ta obitelj nema gotovo nikakve zasluge za stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. Ono što je poglavito nejasno i neshvatljivo je činjenica da je taj otok zatvoren za posjete, da tamo tijekom cijele godine jedino može dolaziti Šerbedžija sa svojim društvom, a posjetitelji jedino  (kratko) kad su predstave ili „veličanstveni“ koncerti, kako ih nazivaju, pretežno skupina ili pjevača iz prostora bivše, propale  Jugoslavije. Uz to, ne znamo je li na Jadranu još negdje postoji otok koji je država za simboličnu naknadu poklonila nekoj obitelji?

U želji da se skrene pozornost na ovakvo neshvatljivo „darivanje“ nacionalnog dobra, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) uputila je dopis i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, od kojeg svakako očekuje i njegov odgovor. A u pismu piše…

Poštovani i uvaženi gosp. Predsjedniče,

Vjerojatno Vam je poznato da na otoku Mali Brijuni već 21 godinu djeluje privatno, obiteljsko kazalište Ulysses, Rade Šerbedžije. To je inače drugi po veličini otok na Brijunima i jedini u privatnom „vlasništvu“.!

Taj otok zatvoren je cijele godine (!), a pristup (cijele godine) je dozvoljen samo i isključivo obitelji Šerbedžija, njegovim gostima te posjetiteljima (kratko) samo kad se tamo održavaju predstave ili koncerti ovog teatra.

S druge pak strane, hrvatski branitelji, a poglavito stradalnici hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, nemaju takve mogućnosti, oni diljem cijelog Jadrana nemaju ni svoju uvalu, a kamoli otok.

Predlažemo Vladi RH da, uz Ministarstvo hrvatskih branitelja, Male Brijune pretvori u otok Hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, tim prije što mnogi od njih nemaju mogućnosti odlaziti na ljetovanje, tj. da se oduzme obitelji Šerbedžija, koji ničim nisu zadužili hrvatsku državu, od kojih ni jedan član nije sudjelovao u stvaranju slobodne i samostalne države. Šerbedžija se vratio u Hrvatsku tek kad je rat bio završen!

Pored toga, ni jedan hrvatski teatar nema takve uvjete, prije svega na raspolaganju tijekom cijele godine prekrasan otok, plaže, prijevoz na otok navodno u čamcima Hrvatske mornarice i niz drugih pogodnosti.

Cijele godine

Dakle, problem je i u tome, što je otok zatvoren cijele godine (što možete pročitati i na službenim stranica Nacionalnog parka Brijuni!), a da je jedino otvoren cijele godine za Šerbedžijinu obitelj i njegove suradnike, prijatelje…

Predlažemo Vladi RH da već naredne godine  jedan otok ili naselje na Jadranu „pretvori“ u nešto slično što ima u svojem (iznajmljenom) posjedu obitelj Šerbedžija, što nema „nitko“ na svijetu.

Osim toga, tamo se održavaju više „jugoslavenske“ priredbe ili koncerti. Čemu, zašto?

U nadi da ćete nešto po tom pitanju učiniti i za hrvatske branitelje i stradalnike, srdačno Vas pozdravljamo. T

Izvor: Tjedno.hr/Foto:tjedno.hr

Izvorni autor: Mladen Pavković/Tjedno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.