Penava: Obilježavanje 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana 14. svibnja u Vukovaru

09.05.2022. 15:06:00

OSIJEK, 09. svibnja 2022. (Hina) - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava najavio je u ponedjeljak da će se 100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana obilježiti 14. svibnja u Vukovaru, jer planiranu proslavu u Zagrebu, rekao je, nisu omogućile ni zagrebačka niti državna vlast.

Penava je s konferencije za novinare prozvao vlasti u Zagrebu i Hrvatskoj kako su se potrudile da se ta obljetnica ne može organizirati u Zagrebu na način kako su to zamislili organizatori - inicijalni krug nekadašnjih suradnika dr. Franje Tuđmana te njegov sin Stjepan, koji su "očito prijetnja nekim silnicama u ovoj državi"

Istaknuo je kako je obilježavanje bilo planirano na Trgu bana Josipa Jelačića, ali da je zagrebačka Gradska uprava u dva navrata organizatorima slala zahtjev da se očituju o tome tko će i što govoriti na skupu koji je bio najavljen na javnoj površini, no oni na te zahtjeve nisu htjeli odgovoriti jer smatraju da su "ispod svake razine dostojanstva".

Penava je ustvrdio da je jedna od mnogobrojnih dvorana u Hrvatskom saboru bila predviđena za održavanje svečane akademije, ali da su im iz Sabora uskratili dobrodošlicu jer po njihovu mišljenju "nije dobro niti poželjno da se nešto takvo obilježi u saborskim prostorijama.

Poručio je da su organizatori zato, svjesni kako je moguće da se nešto takvo dogodi, ovu manifestaciju odlučili prebaciti u Vukovar gdje će se obljetnica obilježiti svečano i dostojanstveno te odati počast prvom hrvatskom predsjedniku kao najzaslužnijem za samostalnu Hrvatsku.

"Žao mi je što isti stav o tom pitanju imaju Hrvatski sabor i zagrebačka Gradska uprava, ali naučili smo na opstrukcije, to nas neće spriječiti da taj dan obilježimo na način na koji ćemo se dostojanstveno prisjetiti najzaslužnijeg čovjeka u modernoj hrvatskoj državi", naglasio je Penava.

Izvijestio je kako je novim članom DP-a postao osječki gradski vijećnik i nekadašnji član Mosta Petar Kopunović Legetin, za kojega je rekao da će biti veliko pojačanje u radu stranke u Osijeku i županiji.

(Hina)

Izvorni autor: Hina/Foto:HINA/ Marko MRKONJIĆ/ ik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.