Peović bi ukinula mirovine pripadnicima hrvatske domovinske vojske, Pavliček: ‘Što je s partizanskim mirovinama?’

17.06.2021. 15:57:00

Katarina Peović (Radnička fronta) zatražila je u Saboru se ukinu mirovine u ukupnom iznosu od 23,4 milijuna kuna za pripadnike hrvatske domovinske vojske.

Njen prijedlog komentirao je saborski zastupnik Marijan Pavliček.

Zemljo otvori se! Nije vic, nije šala…. ovo traži saborska zastupnica i Hrvatskom saboru. Katarina Peović, ako već želite pomoći socijalno ugroženima, predlažem za početak smanjenje boračkih (partizanskih) mirovina koje postoje još od davne 1945. godine. Lp iz moderne Hrvatske”, poručio je Pavliček.

Podsjetimo, Peović je svojim prijedlozima o mirovinama već izazivala burne reakcije javnosti. Tako je prošle godine kritizirala povlaštene mirovine koje primaju hrvatski branitelji Domovinskog rata i inavlidi.

“Mirovinu veću od 8.000 kuna među 1,1 milijuna “običnih” umirovljenika ima svega 3,658 njih, a među cca 70.000 branitelja njih čak 11,342! Smanjimo nejednakost između “povlaštenih” i “običnih” umirovljenika.”, napisala je.

Peović je i članica saborskog Odbora za ratne veterane, koja je nakon svog imenovanja poručila:

“Prvo što me zanima je kako je moguće da 25 godina nakon rata broj veterana i dalje raste i kakve beneficije imaju veterani iz 2000-ih. S ovakvim rastom broja veterana, HDZ bi bez problema srušio i proračun Kine.”, napisala je prije godinu dana.

Čime se bavi saborski Odbor za ratne veterane?

Odbor se bavi poslovima utvrđivanja i praćenja provođenja politike, a u postupku donošenja zakona i drugih propisa Odbor ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela u područjima koja se odnose na:

-zaštitu žrtava velikosrpske agresije i pobune u Republici Hrvatskoj
-zaštitu prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
-zaštitu vojnih i civilnih invalida Domovinskog rata i svih sudionika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
-zaštitu vojnih i civilnih invalida te veterana II. svjetskog rata
-zaštita prava bivših političkih zatvorenika
-zaštitu ostalih žrtava totalitarnih režima

Podsjetimo, po Rezoluciji Europskog parlamenta “Važnost europskoga sjećanja za budućnost Europe” osuđuju se totalitarni komunistički režimi i nacistički režim. U Rezoluciji se između ostalog, izražava zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola.

Također se napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi – među kojima je i nedvojbeno komunistički – što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava.

Izvor: narod.hr/PDN/Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Izvorni autor: narod.hr

Autor: