Pero Kovačević: "Plenkoviću, znaš li što činite?"

19.11.2020. 19:56:00

Pravnik i hrvatski suverenist Pero Kovačević proveo je zanimljivu, dubinsku analizu u kojoj se pozabavio nacrtom Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. Istu uz Kovačevićevo odobrenje prenosimo u potpunosti:

PLENKOVIĆU, ZNAŠ LI ŠTO ČINITE!?
Veliki broj hrvatskih branitelja, obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja zatočenika srpskih koncentracijskih logora i udruga iz Domovinskog rata zamolio me i tražio da se očitujem na Nacrt Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata koji je Vlada namjerava uputiti Hrvatskom saboru na donošenje.
Napominjem da se u ovoj kolumni bavim isključivo pravnom analizom Nacrta Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata i pravnim i drugim posljedicama koje će donošenjem ovog Zakona nastupiti za Hrvatsku i Domovinski rat.
Pa krenimo redom.
Očiti je cilj donošenja Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata , obeštećenje odnosno plaćanje odštetu koju će moći dobiti i pripadnici srpske nacionalne manjine –civilni stradalnici koji su u vrijeme Domovinskog rata ratnih događaja živjeli na području tzv Srpske Krajine. Znači bili su ili živjeli na strani agresira u Domovinskom ratu. Zakonom se predviđa da će kako bi ostvarili pravo na obeštećenje, morat će priložiti medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da su im ratni događaji ugrozili zdravlje.
Zakon, također, predviđa da oni koji nemaju dokumentaciju iz tog vremena, mogu zatražiti iskaze svjedoka i stavove vještaka koji mogu procijeniti vjerodostojnost dokaza o narušavanju zdravlja.
Zakon neosporno ima i političku dimenziju budući da se odnosi na civile, uglavnom srpske nacionalnosti, koji su između 1991. i 1996. živjeli na područjima koja nisu bila pod jurisdikcijom hrvatskih vlasti, a stradali su..
Procjenjuje se da je riječ o 8500 do 9000 osoba, od kojih je nešto više od dvije tisuće živjelo na okupiranim područjima. Svi na koje se odnosi zakon moći će ostvariti mjesečnu novčanu naknadu od 114 do 3824 kune. Javna rasprava o zakonu je završava , a Zakon bi Hrvatski sabor trebao izglasati do Nove godine. Očito je da bi se Zakon jednako tako primjenivao, ne samo na civile stradale u Domovinskom ratu na strani agresora, već i na pripadnike tzv „Vojske RSK“.
Pravno je jasno i nedvojbeno da će donošenjem ovog Zakona, u predloženom obliku, nastupiti nesagledive pravno štetne posljedive za Hrvatsku i karakter Domovinskog rata. Nije mi jasno je li Vlada svijesna činjenice u kakvu pravnu zamku uvodi Hrvatsku donošenjem ovog zakona u predloženom obliku i kao će se on reflektirati na karakter i cilj Domovinskog rata.
Stoga skrećem pozornost predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i hrvatskoj javnosti na slijedeće:
a) Domovinski rat je bio pravedan i oslobodilački rat, što je utvrđeno i u pravomoćnoj presudi na Međunarodnom sudu u Den Haggu;
b) Hrvatska u Domovinskom ratu nije bila agresor i nema odgovornosti za ratnu štetu po općim međunarodnim pravilima već tu odgovornost ima Srbija;
c) Donošenjem ovog zakona, u predloženom obliku, imat će za posljedicu izjednačavanje žrtve i agresora, te činjenicu da žrtva(Hrvatska) obeštećuje stradale na agresorskoj strani, odnosno nagrađuje pripadnike tzv Vojske Republike Srpske ;
d) Donošenjem ovog Zakona, u predloženom obliku, imat će za posljedicu posredno potvrđivanje , službene teze Srbije i nekih drugih, da je Domovinski rat bio građanski rat, kako bi pravno otklonili odgovornost Srbije na isplatu ratne štete Hrvatskoj, po bilo kojoj osnovi;
e) Donošenjem ovog Zakona, u predloženom obliku, stvorit će dodatne bitne pravne probleme hrvatskim braniteljima i civilima zatočenicima srbijanskih koncentracijskih logora da im Srbija isplati obštećenje za vrijeme provedeno u logorima, torturu, batinanje,mučenje i postupanje suprotno ženevskim konvencijama( upravo sudovi u Srbiji u predmetima obštećenja logoraša tvrde da je zahtjev za obeštečenje neosnovan ida je u Hrvatskoj bio građanski rat).
Poštovani predsjedniče Vlade, vjerujem da vam je sad pravno jasno u kakvu pravnu zamku vas guru vaš koalicijski partner SDSS(očito u dogovoru sa službenim srbijanskim vlastima.
Posljedice te pravne zamke trpit će Hrvatska, trpit će Domovinski rat i to ne možemo i nećemo prihvatiti. Stoga odmah povucite iz postupka donošenja Nacrt Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. Ukoliko ste se obvezali vašem koalicijskom partneru da ćete pomoći civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu koji su stradali na strani agresora. Tada to pravno, bez posljedica za Domovinski rat, bez pravnih poljedica za Hrvatsku da je Domovinski rat bio „građanski rat“, da nagrađujemo i obeštećujemo agresora, da izjednačavamo žrtvu i agresora učinite zakonom koji možete nazvati Zakon o socijalnoj pomoći stradalim u Domovinskom ratu na strani agresora. Financijski teret te pomoći treba tražiti od Srbije u postupku naplate ratne štete.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Iva Međugorac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.