Pivac i trojica njegovih suradnika idu u istražni zatvor. Blokirana nekretnina da se naplati milijunska šteta EU fondu

25.10.2024. 19:50:00

Županijski sud u Zagrebu odredio je istražni zatvor protiv četvorice osumnjičenih u najnovijoj aferi s malverzacijama na štetu EU fondova koju je razotkrio EPPO.

Malverzacije europskim fondovima

Miljenku Pivcu, donedavnom član uprave mesne industrije Braća Pivac istražni zatvor određen je kako ne bi utjecao na svjedoke i ponovio kazneno djelo. Sud smatra da ta opasnost još uvijek postoji iako je u međuvremenu odstupio sa svoje funkcije u mesnoj industriji Pivac.

Igoru Miljku, predsjedniku nadzornog odbora tvrtke Vajda te Alenu Kajmoviću koji je bivši predsjednik uprave Vajde istražni zatvor je određen samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je Vilimu Simonu sadašnjem predsjedniku uprave Vajde istražni zatvor određen i zbog opasnosti utjecaja na svjedoke kao i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Delegirani europski tužitelj Vjekoslav Tolnaj potvrdio je nakon ročišta da je izdani nalog za blokadu nekretnine u vlasništvu tvrtke Vajda čime se želi osigurati naplata štete ako ona bude potvrđena u sudskom postupku. Za sada EPPO sumnja da je malverzacijama na projektu za dobrobit životinja europski fond za ruralni razvoj oštećen za 4,7 milijuna eura. Dio od tog iznosa, 1.5 milijuna eura, Vajda je već ranije morala vratiti jer je Agencija za plaćanja u poljoprivredi utvrdila nepravilnosti.

Miljenko Pivac, EPPO, malverzacije, europski fondovi
Foto: N1/Ana Raić

Sumnja se naime da su čelnici tvrtke Vajda koji su sada pod istragom izvlačili novac za dobrobit životinja iako životinjama, konkretnije svinjama, nisu bili osigurani dodatni uvjeti tijekom uzgoja što je predviđao ovaj europski projekt.

Izvor: n1/Foto: Fah

Izvorni autor: Ana Raić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.